Mjölk och stroke

Mjölk och stroke

Rätt kost kan minska risken för stroke

En bra och medveten kosthållning minskar risken för flera av våra vanligaste folksjukdomar, exempelvis stroke.

Att äta magra mjölkprodukter tillsammans med frukt, grönsaker, fullkorn, fisk, vegetabiliska oljor och nötter minskar risken för flera av våra vanligaste folksjukdomar, till exempel stroke (Nordiska näringsrekommendationer 2012).

Viktigt med rätt kosthållning 

Kosthållning kan låta torrt och trist, men är egentligen inga konstigheter. Det handlar om att du anpassar det du äter av en anledning – för att exempelvis bli piggare, gå ner i vikt eller få i dig rätt näring.

På Arla tror vi att det bästa sättet att få i sig näring är att äta naturlig, näringsrik mat – och inte vitamintabletter eller multiberikade produkter. Mjölk är exempelvis ett utmärkt exempel på naturlig och näringsrik mat med protein, vitaminer och mineraler – som vi människor behöver varje dag. Därför är också mjölkprodukter en del av Livsmedelsverkets kostråd för en hälsosam och hållbar kost

Följ sammantagna forskning

En bra kosthållning är A och O om du vill leva ett hälsosamt liv. Därför är det viktigt att följa den sammantagna forskning som finns på området – kring mat, näring och dess påverkan på hälsan – och inte påverkas av enstaka forskningsrön. För de allra flesta innebär det att äta mer grönsaker och frukt, mer fisk, fibrer, fullkorn och nyttiga fetter från exempelvis rapsolja och olivolja. Samtidigt är det viktigt att dra ner på tillsatt socker och tomma kalorier utan näring.