Mjölk

Mjölk och hälsa

Fem anledningar till varför mjölk är bra

Mjölk är ett smart livsmedel eftersom det innehåller många av de näringsämnen som din kropp behöver varje dag. Mjölk är rikt på protein, kalcium och vitamin B12 och innehåller en massa andra viktiga ämnen.

Kalcium är det mest kända mineralämnet i mjölk. Om du exempelvis dricker en halv liter mjölk per dag får du i dig tre fjärdedelar av ditt dagliga kalciumbehov. Och ost innehåller i princip hela dagsbehovet av kalcium per 100 gram, så några skivor ost ger ett rejält tillskott.

Mjölk är fritt från tillsatser, men mjölk, fil och yoghurt berikas med vitamin D. I Sverige är det ett lagkrav att berika mjölk, fil och yoghurt (med högst 3 procent fetthalt) med vitamin D. Därför rekommenderar Livsmedelsverket upp till en halv liter magra mjölkprodukter per dag för alla från 2 år och uppåt.

Därför är mjölk bra – 5 anledningar

  1. Mjölk är naturligt näringstät, vilket betyder att den innehåller mycket näring per enhet mjölk.
  2. Mjölk innehåller vitaminer och mineraler samt ett naturligt högt innehåll av protein i en begränsad mängd kalorier. Bara vitamin D är tillsatt till mjölken. Vitamin D behövs för att musklerna ska fungera som de ska och bidrar också till att bibehålla benstomme och tänder.
  3. Mjölk kan omvandlas till olika mjölkprodukter. Hårdost är till exempel 10 gånger koncentrerad mjölk med hög halt av protein och kalcium och smör är koncentrerat mjölkfett.
  4. Mjölkprodukter är goda källor till kalcium som är bra för att bevara ben och tänder. Hos barn behövs kalcium för att skelettet ska utvecklas och fungera normalt.
  5. Mjölkprodukter är en del av en sund och hållbar kost. Den samlade forskningen har stärkt stödet för att hälsosamma matvanor baseras på mycket grönsaker, frukt, fullkorn, fisk, vegetabiliska oljor och magra mjölkprodukter – läs mer om det i Livsmedelsverkets kostråd.

Mjölk – ett viktigt baslivsmedel

Svensk mjölk har varit och är fortfarande ett av våra allra viktigaste baslivsmedel. I Sverige har vi ätit mjölkprodukter sedan stenåldern och förmodligen ännu längre tillbaka i tiden. Eftersom vi i Sverige inte kan odla råvaror året om som på sydligare breddgrader, har mjölken haft en speciell betydelse för oss. Utan mjölk och mejerivaror hade det helt säkert varit svårt för oss att få tillräckligt med näring.

Nya recept och möjligheter

Mjölkkonsumtionen i Sverige har minskat med drygt en tredjedel sedan 1980. Några av orsakerna är att vi dricker mer läsk, vatten och öl. I genomsnitt dricker varje svensk 3,1 liter läsk i veckan samtidigt som konsumtionen av mjölk ligger på 1,6 liter per vecka.

Dessutom har våra matvanor förändrats. Fler måltider äts utanför hemmet och en del av våra traditionella maträtter och recept där mjölk ingår har försvunnit. Men nya recept och möjligheter med mjölk har också tillkommit: smaksatt mjölk, smoothies och te- och kaffedrinkar blir mer populära och tillhör dagens moderna matkultur.

Vill du fördjupa dig?