Åderförkalkning drabbar många äldre, men i olika omfattning och kan bero på flera orsaker som exempelvis ärftlighet och livsstil.
Det som brukar kallas åderförkalkning är egentligen åderförfettning och uppstår när fett ansamlas i plack i ådrorna. Åderförfettning kan leda till blodpropp och hjärt- och kärlsjukdomar, men har inget samband med intag av mjölk eller kalcium. Tvärtom kan en diet med bland annat magra mejeriprodukter minska risken för hjärt- och kärlsjukdom (ref. Nordiska näringsrekommendationer 2012).
Vid åderförfettning har det lagrats fett, bindväv och blodkroppar på insidan av blodkärlen. Konsekvensen blir att blodkärlen blir trånga och förlorar sin smidighet och elasticitet, och mindre blod kan passera genom ådrorna. I värsta fall kan det bli så trångt att blodet fastnar och det bildas en blodpropp.
Åderförfettning kan finnas ärftligt i familjen, men är också en typisk välfärdssjukdom. Orsakerna och riskfaktorerna är flera:
Dieten Dash (Dietary Approach to Stop Hypertension) som grundar sig på amerikansk forskning har visat att en kost rik på frukt, grönsaker och magra mejeriprodukter minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att samtidigt undvika salt och tillsatt socker samt äta mer fibrer och magert protein kan bonusen dessutom bli en viktminskning.