Mjölk och benskörhet

Mjölk och benskörhet

Så behåller du ett starkt skelett livet igenom

En sund och varierad kost hjälper till att bygga upp skelettet. Här är mjölk en viktig komponent då mjölk innehåller naturligt protein, kalcium och fosfor.

En bra och stark benstomme är något du bygger som ung, underhåller som vuxen och har glädje av som gammal. Men tidigt i livet tänker du ju knappast på att undvika benskörhet som äldre. Därför är det så fiffigt ordnat att det som bidrar till att bygga muskler och allmän hälsa som ung också bidrar till ett starkt skelett när du blir gammal.

Vad är då bra mat för benstommen?

Jo, att äta en sund och varierad kost som ger tillräckligt av de näringsämnen som bygger upp skelettet. Exempelvis mjölk och andra mejeriprodukter som innehåller naturligt protein, kalcium och fosfor som alla bidrar till en normal benstomme. Mjölk är dessutom berikat med vitamin D som är helt avgörande för upptaget av kalcium och hur det utnyttjas i kroppen. Protein behövs också för att underhålla och öka muskelmassan. I mjölken finns också kalcium och kalium som bidrar till att musklerna fungerar normalt.

För skelettets skull är det också viktigt att få i sig tillräckligt med energi – dvs de näringsämnen som håller skelettet starkt och friskt. Energibrist under längre perioder kan leda till brist på östrogen, vilket i sin tur ger störningar i menstruationscykeln och är negativt för benuppbyggnaden.

Viktigt med motion

Skelettet är en aktiv vävnad som byggs upp och bryts ner beroende på hur mycket det belastas – cellerna byts ut under hela livet. Om kroppen behöver kalcium till olika funktioner tas det ur skelettet som tjänar som en kalciumbank. Därför är det viktigt med motion och rörelse som bygger upp skelettet (kalciumreserven). För att skydda skelettet mot nedbrytning behöver du med andra ord både röra på dig och få i dig tillräckligt mycket kalcium i kosten.

Ladda med D-vitamin

Att njuta av solen under sommarhalvåret är bra både för kropp och själ. Minst 20 minuter per dag ska du vara ute och låta huden få sol på sig. Då bildar din kropp det viktiga D-vitaminet av sig själv. På vintern däremot är solens strålar här i Sverige för svaga. Då är det ännu viktigare att få i sig D-vitamin via kosten. Enligt lagkrav är vitamin D det enda som mjölk berikas med. Det gör mjölk och andra mjölkprodukter till viktiga kostkällor med D-vitamininnehåll, vid sidan av berikade mattfettsblandningar och fet fisk som har det naturligt. Vitamin D bidrar också till att bibehålla skelettet och en normal muskelfunktion.

 5 tips för ett starkt skelett

  1. Ät bra mat – kalcium och vitamin D bidrar till att bibehålla din benstomme
  2. Rör på dig, belasta skelettet
  3. Var ute i solen en kort stund varje dag
  4. Banta inte till under normalvikt
  5. Rök inte