Mjölk och tandlossning

Minska risken för tandlossning med rätt kalciumintag

Kalcium är nödvändigt för uppbyggnad av skelett och tänder. Brist på kalcium kan orsaka blödande tandkött, vilket i sin tur kan leda till tandlossning.

Kalcium som bland annat finns i mjölk, är ett livsviktigt grundämne som vi behöver få i oss genom hela livet. Kalcium behövs bland annat då skelett och tänder bildas, men även för att blodet ska koagulera normalt och nerverna ska fungera som de ska.

Cirka 1–2 procent av kroppen består av kalcium, och 99 procent finns i ben och tänder. Kroppen behöver kalcium för rörelseförmågan och det reglerar också både muskelsammandragningar och hjärtslag, samt ger starka och friska tänder. Rätt kalciumintag kan även minska risken för tandlossning.

Upptaget av kalcium sker framför allt i tunntarmen och främjas av vitamin C och D. Därför är det extra bra att dricka D-vitaminberikade mejeriprodukter.

Viktiga källor till kalcium är:

  • Mejeriprodukter
  • Fet fisk som exempelvis lax och makrill
  • Sesamfrön med skal
  • Grönkål
  • Nässlor
  • Dill och persilja