IBS räknas som en av Sveriges vanligaste sjukdomar. Det är inte helt klarlagt varför man får den. Däremot finns det mycket att göra för att lindra besvären.
Så många som 10-15 procent av befolkningen har IBS-problem och känslig tarm. Man vet att oro, ångest och stress kan påverka sjukdomen negativt. IBS drabbar även barn och ungdomar och allt fler söker för besvär relaterade till magen.
Typiska symptom vid IBS är uppblåsthet, gaser, smärta, diarré, förstoppning eller omväxlande avföring. Men det finns inget test som kan påvisa IBS, därför görs istället en utredning för att utesluta andra sjukdomar som celiaki (glutenintolerans) och laktosintolerans. Det finns inga läkemedel specifikt för IBS, men med hjälp av kostbehandlingen FODMAP uppnår 75 procent lindring av sina symptom.
De största magbovarna är ofta lök, vitlök, vete, korn och råg. Genom kostbehandlingen FODMAP går det att konstatera vilken typ av livsmedel man tolererar bättre och sämre. FODMAP går ut på att plocka bort en mängd livsmedel ur kosten för att gradvis tillföra dem ett och ett. När magen sedan reagerar kan man med säkerhet veta att det var just det senast tillförda livsmedlet som utlöste reaktionen.
En IBS-mage behöver också ett jämnt flöde av mat för att fungera på bästa sätt, därför är det extra viktigt att äta medvetet och regelbundet. När du börjar äta skickas signaler till mag-tarmsystemet att nu är det dags att börja jobba. Om signalerna kommer i jämn takt och med lagom mycket mat så fungerar systemet bättre och magen känner sig lugnare. Att äta långsamt utan stress och tugga maten ordentligt kan också lugna en IBS-mage.