Laktosintolerans

Laktosintolerans

Laktosintolerans och mjölkallergi – två skilda saker

Laktosintolerans och mjölkproteinallergi blandas ofta ihop, men de är två helt skilda saker. Så vad innebär laktosintolerans? Och vad skiljer det från att vara allergisk mot mjölkprotein?

Det finns massor av mjölkprodukter som inte skapar besvär.

Laktas är det enzym som hjälper till att bryta ned laktosen, alltså mjölkens socker. Du som är laktosintolerant har en lägre nivå av laktas i kroppen än andra. 
Har du en bullrig mage som är spänd och gasig? Har du ofta magont och diarré? Då kan du vara laktosintolerant. Eftersom dessa symptom även kan bero på helt andra orsaker, är det viktigt att uppsöka läkare så att du inte utesluter mjölk ur din kost i onödan – men framför allt så att det inte beror på något allvarligare. 

Du som är laktosintolerant behöver vanligtvis inte helt avstå från mjölkprodukter, bara skära ned på mjölksockret. De flesta laktosintoleranta kan dricka så mycket som en deciliter ”vanlig” mjölk utan problem.

Laktosallergi finns inte

Förutom alternativ märkta ”laktosfri”, finns det massor av mjölkprodukter som innehåller så lite laktos att de inte skapar besvär. Prova till exempel vanlig yoghurt som en del klarar bättre än mjölk. Detta eftersom yoghurt innehåller mjölksyrabakterier som hjälper kroppen att bryta ned laktosen. Andra mjölkprodukter med lågt innehåll av laktos är dessertostar, smör och äkta grekisk fetaost. Vanlig hårdost är också naturligt laktosfri. Någon laktosallergi finns inte. När du är mjölkallergisk är det mjölkens protein din kropp reagerar på. Det innebär att du helt måste avstå från alla mjölkprodukter, eftersom även små mängder mjölk kan ge starka reaktioner hos den som är allergisk mot mjölkprotein.

Vill du fördjupa dig?