Vanliga matallergier

Vanliga matallergier

Det händer i kroppen vid en allergisk reaktion

Många saker i vår omgivning kan orsaka allergier, mat är bara en av dem. Men en del personer misstolkar kroppens signaler – och tror att de lider av matallergi trots att de inte gör det.

En allergi innebär att kroppens immunförsvar överreagerar på ett ämne som egentligen inte är farligt. En matallergi är en allergi mot ett livsmedel. Majoriteten av alla allergier hänger samman med 14 livsmedel. De allra vanligaste är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, jordnötter, soja, nötter, fröer och vete. Men många tror att de lider av en matallergi trots att de egentligen inte gör det.

Tror felaktigt att barnet är allergiskt

En studie vid Karolinska Institutet visade att 28 procent av alla tillfrågade föräldrar trodde att deras 16-åriga barn led av någon form av matallergi – men att endast 7 procent faktiskt visade sig göra det. Så hur vet du om du eller ditt barn faktiskt har en matallergi? Håll utkik efter vanliga symptom och kontakta din vårdcentral om du misstänker en matallergi.

Vanliga symptom

Vanliga symptom vid matallergi är att den allergiske blir illamående, får ont i magen, drabbas av diarré, eksem eller klåda i munnen, svullna läppar eller får förkylningsliknande symtom som rinnande ögon och snuva. Samtidigt är det vanligt att barns allergier, exempelvis mjölkproteinallergi, växer bort med tiden. Därför är det en poäng att med jämna mellanrum testa om allergin fortfarande finns kvar.