Allergi och intolerans

Allergi och intolerans

Stor skillnad mellan allergi och intolerans

Klåda, magont eller utslag? Kanske har du drabbats av allergi eller intolerans? Symtomen på allergi och intolerans kan skilja sig åt – vi benar ut vad som gäller.

Det här är allergi

Allergi är när kroppen bildar antikroppar mot ett egentligen ofarligt ämne – din kropp tror att ämnet är skadligt. Känsligheten mot olika ämnen – mat eller annat – kan visa sig på flera olika sätt beroende på vem du är och vad det gäller. Dessutom kan det vara så att det du tror är allergi eller intolerans faktiskt är ett symtom på något annat. Därför är det viktigt att alltid kontakta vården för att få en korrekt diagnos för att kunna utesluta att det inte handlar om en allvarlig, underliggande sjukdom.

Det här är intolerans

Intolerans är något annat än allergi, men kan vara nog så besvärligt. Vid intolerans mot exempelvis laktos, saknar kroppen det ämne – laktas – som behövs för att bryta ner mjölksockret. Och den som har celiaki, d.v.s. är glutenintolerant, har en tarm som blir inflammerad av det glutenprotein som finns i vete, korn och råg.

Viktigt få en korrekt diagnos

Har du problem med magen? Gaser, diarré eller både och? Då kan laktos- eller glutenfritt kanske vara något för dig. En uteslutningsmetod som FODMAP eller att äta laktosfritt under en period kan hjälpa. Eksem och utslag kan också vara ett symtom på matallergi. Kontakta din vårdcentral för att få en ordentlig diagnos innan du börjar laborera med kosten på egen hand.

Samtidigt finns det allvarliga allergier mot både mjölkprotein och veteprotein. Den som är allergisk mot mjölkprotein kan inte äta laktosfria produkter utan måste utesluta alla mejeriprodukter för att inte bli sjuk. Och den som är allergisk mot veteprotein kan också bli svårt sjuk av specialmjöl för glutenintoleranta.

Vill du fördjupa dig?

Glutenintolerans

Laktosintolerans

Information och allergier och överkänslighet

Livsmedelsverkets webbplats