Boxholms® ost Svensk ost sedan 1890

Boxholms Mejeri arbetar med närproducerade råvaror och tillverkar milda, lagrade och smaksatta hårdostar. Sedan starten 1890 ystas ostarna av svensk mjölk från närliggande gårdar och än idag finns alla gårdar inom fem mils radie.

Många förknippar Boxholms med den runda gräddosten och det är inte så konstigt. Den är ju originalet – Sveriges första gräddost, som började produceras redan 1952 och har behållit samma välkända form sedan dess. Boxholms sortiment är idag brett och här finner du smakrik Borgmästarost liksom ekologisk ost men även smaksatta specialiteter som den klassiska kryddosten och ost med smak av chili eller havssalt och örter, för att nämna några.

Nyhet – en smak signerad Årets Kock 2017

Det anrika mejeriet Boxholm utmanar återigen osthyllan med en ny, spännande smaksättning. Den här gången är det stjärnkocken Johan Backéus som sätter smaken på årets uppstickare – en örtkryddad nyhet med fänkål och dillfrö.

Fänkål & Dillfrö

Boxholms Fänkål & Dillfrö har tagits fram som ett unikt smaksamarbete med vinnaren av Årets Kock 2017, Johan Backeus.

Johans signum som matkreatör märks tydligt i valet att låta fänkålen och dillens friska anistoner dominera upplevelsen av osten. Förutom den åtråvärda utmärkelsen som Årets Kock 2017 har Johan gjort sig ett namn med sin utpräglat nordiska stil och förkärlek till enkla råvaror.

– Jag ville smaksätta en ost där användningsområdet var obegränsat och funkade hela året, förklarar Johan. Jag älskar fänkål. Det kan nog alla som känner mig intyga! Och fänkål, dill och ost passar ju till så mycket. I skaldjurspasta, lasagne eller omelett men också till alla de högtider som vi har. Jul, påsk, midsommar eller varför inte till kräftskivan, funderar han.

Recept med nya Fänkål & dillfrö

så gör vi ost

1. Mjölkmottagning

Varje dag levererar Arlas mjölkbilar färsk mjölk till mejeriet från gårdar i närområdet. Mjölken pumpas till tankar där den förvaras och prov på fett och proteinhalt tas samt mikrobiell kontroll görs innan den används för ystning. Varje vardag ystar vi på ca 60 000 liter mjölk vilket ger ungefär 7 000 kg färdig ost.

 

så gör vi ost

2. Mjölkbehandling

Mejeriets process startas upp i arla morgonstund av vår maskinist som är först på plats ca klockan 2.30. Mjölkbehandlingsdelen i vilken inkluderas pastörisering, separering och baktufugering startas upp. All mjölk lågpastöriseras, vilket innebär att den värms upp till minst 72°C i minst 15 sekunder, detta för att avdöda patogena bakterier. Genom att ta bort eller tillsätta grädde får man rätt fetthalt beroende av vilken sorts ost som ska tillverkas. Mjölken är efter mjölkbehandlingssteget klar för ystning och pumpas vidare mot ystningstank.

 

så gör vi ost

3. Ystning

Den pastöriserade mjölken blandas med egentillverkad syrningskultur och ostlöpe i våra 12 000 liter stora ystningstankar. Efter att mjölken koagulerat bryts den stelnade massan sönder med hjälp av sylvassa knivar till mindre koagel, ostkorn. När koaglet bryts bildas vassle som är en biprodukt vid osttillverkning, vasslen pumpas från ysttankarna till vassletankar för att senare bli djurfoder. Efter att ostkornen värmts stegvis och delvis dränerats på vassle tillsätts vatten, salt och eventuella kryddor innan ”ostmassan” är klar för formning.

 

så gör vi ost

4. Formning/pressning

Innehållet i ystningstanken, ostkorn och vassle, pumpas till en vibrosil där ytterligare vassle dräneras och ostkornen fördelas i ostformar som är placerade i våra pressvagnar. Ostarna självpressas och vänds flera gånger för hand innan de efter ca 4 timmar är färdigpressade. Pressningen avslutas med att ostarna kyls för att sedan plockas ur pressvagnarna och placeras i kylrum där de dagen efter saltas.

 

så gör vi ost

5. Saltning

I detta steg ”slås” osten ur sin form och placeras i saltlake. Osten ligger i saltlaken mellan 5 till 9 timmar beroende på ostsort. Osten får här delvis sin sälta och smak samt en skyddande hårdare yta bildas.

 

så gör vi ost

6. Förpackning

När osten plockats upp ur saltlaken får den en natts vila i vårt varmlager med styrd temperatur och luftfuktighet innan det är dags att packa osten i krymppåse. Innan osten förpackas tas prover ut för att vid vårt labb göra kontroller som säkerställer vår höga kvalité. Sedan förpackas, kartoneras och vägs osten innan den placeras på pall för vidare transport till vårt mognadslager.

 

så gör vi ost

7. lagring

Beroende på ostsort lagras sedan osten från allt mellan 2 och 15 månader. Under lagringen fortsätter mogningsprocessen där nedbrytningen av proteiner är en viktig del som bland annat bidrar till ostens smak. För att mogningen i osten och vätskan i osten ska fördelas så ”jämnt” som möjligt vänds osten med jämna mellanrum, detta är även viktigt för att osten ska få en ”fin” form. Under lagringstiden görs även smaktester för att ytterligare kontrollera att vår slutprodukt upprätthåller en hög kvalité. När osten uppnått sin rätta mognad är den klar för försäljning.

 

Boxholms® ost Alla Boxholms® ost-produkter
Ladda mer