Laktos

Laktos

Det händer i kroppen när du inte tål laktos

Visste du att du som är laktosintolerant ändå kan njuta av flera mjölkprodukter. De flesta produkter har många goda alternativ att välja bland – även utanför laktosfritt-hyllan.

Det mjölksocker som finns naturligt i mjölk heter laktos. I Sverige beräknas 4-10 procent av befolkningen vara laktosintoleranta. Det innebär inte att de är allergiska, utan att de har en lägre nivå av laktas i kroppen, alltså det enzym som kroppen använder för att bryta ner laktosen.

De allra flesta laktosintoleranta tål en mindre mängd mjölksocker per måltid och det finns många mjölkprodukter som även en stor andel av de laktosintoleranta kan njuta av, utöver de som du hittar i laktosfritt-hyllan. Svenska hårdostar och smör innehåller exempelvis mycket små mängder laktos.

All hårdost laktosfri

All svensk hårdost, alltså den ost som du hyvlar, innehåller mindre än 0,1 gram laktos per 100 gram ost och passerar därmed Livsmedelsverkets gräns för en produkt som får kallas ”laktosfri”.

Yoghurt innehåller en mindre mängd laktos, 3 gram laktos per 100 gram yoghurt. Prova dig fram försiktigt för att se om du kan äta den. All yoghurt i Sverige innehåller nämligen levande bakterier som till och med kan vara bra för den som inte är jättekänslig. Bakterierna hjälper till med laktosnedbrytningen hos de som har svårt att bryta ner mjölksockret på egen hand.

Laktosintolerans ska inte blandas samman med mjölkproteinallergi. Om du är allergisk mot mjölkprotein ska du avstå från alla mjölkprodukter!

4-10 procent av Sveriges vuxna är intoleranta

Man räknar med att mellan 4-10 procent av Sveriges vuxna befolkning är laktosintolerant. Men att vara laktosintolerant behöver inte alls vara krångligt. I dag finns det ett brett sortiment av laktosfria produkter att välja bland. Och den laktosfria mjölken, grädden och yoghurten har precis samma matlagningsegenskaper som sina vanliga motsvarigheter.

Vill du fördjupa dig?