Mjölk och barn

Mjölk och barn

Därför är det viktigt att barn dricker mjölk

Mjölk till förskolebarn är något som de flesta kostexperter rekommenderar. Här är förklaringen till denna rekommendation.

Mjölk är ett gott och enkelt sätt att få i sig flera av de vitaminer och mineraler som barn behöver få i sig. Från två års ålder och resten av livet är rekommendationen därför att konsumera 2–5 deciliter mager mjölk eller motsvarande mjölkprodukter per dag.

Mycket näring per kalori och krona

Mjölk är en ovanlig dryck eftersom den är naturligt proteinrik och har ett naturligt innehåll av så många olika näringsämnen. Förutom kalcium innehåller mjölk även exempelvis vitamin B12, vitamin B2, vitamin D, kalium, fosfor och jod, titta bara på näringsdeklarationen på ett mjölkpaket – näringsämnen som vi behöver varje dag.

Mjölk är också näringstätt, vilket innebär att mjölk ger mycket näring per kalori – och dessutom mycket näring per krona. Fem deciliter mjölk motsvarar hela det rekommenderade dagliga intaget av kalcium för ett litet barn (1–5), och står för cirka 75 % av rekommendationen för större barn och vuxna.

Vitamin D

Att servera mjölk till maten är ett enkelt sätt att göra måltiden mer näringstät, särskilt för de barn och ungdomar som äter lite. Det gäller bland annat för behovet av vitamin D som tillsammans med kalcium är viktigt för skelettet.

Enligt lagkrav är vitaminen D det enda som mjölken berikas med. Det gör mjölk och andra mjölkprodukter till viktiga kostkällor med D-vitamininnehåll vid sidan av berikade mattfettsblandningar och fet fisk som naturligt innehåller vitamin D.

Kan barn dricka för mycket mjölk?

Att äta eller dricka överdrivet mycket av något är inte bra för någon. Tvärtom är det viktigt att äta lite av varje för att på så sätt uppnå en bra sammansatt kost som innehåller allt vad kroppen behöver. Om ett barn dricker litervis och ersätter annan mat med mjölk kan näringsintaget bli skevt.

Kalcium har många viktiga funktioner

Tillräckligt med kalcium under uppväxten är en förutsättning för att bygga ett tätt, starkt skelett. Men kalcium har också många andra funktioner i kroppen – det bidrar exempelvis till normal muskelfunktion. Brist på kalcium hämmar däremot normal utveckling av skelettet och kan på sikt öka risken för benskörhet.

Mjölk, fil och yoghurt, oberoende av fetthalt, ger lika mycket kalcium,120 milligram per deciliter. 1–2 ostskivor ger ungefär lika mycket kalcium som 1 deciliter mjölk. Ett förskolebarn mellan 1 och 5 år behöver få i sig 600 milligram kalcium per dag, barn mellan 6 och 9 år 700 milligram, och barn mellan 10 och 17 år 900 milligram.

Livsmedelsverket rekommenderar att man serverar lättmjölk eller vatten som dryck i förskolan och många reagerar på att Livsmedelsverket rekommenderar lättmjölk även till barn. Lättmjölk upplevs som blaskig och inte lika näringsrik som standardmjölk, men det är faktiskt tvärtom – för lättmjölk innehåller visserligen mindre fett, men i övrigt samma mängd av alla de näringsämnen som finns i standardmjölk. Att lättmjölk rekommenderas beror på att alla, även barn, mår bra av att minska intaget av mättat fett i kosten. Om man istället för lättmjölk vill servera mellanmjölk går det utmärkt bra om man minskar bidraget av mättat fett från andra livsmedel.

Visste du att ...

För att främja järnupptaget är det viktigt att barnen äter tillräckligt stora portioner av kött och att måltiden kompletteras med livsmedel som innehåller vitamin C, till exempel frukt och grönsaker, som stimulerar järnupptaget.