C-vitamin

C-vitamin

Vitamin C – en vitamin med flera uppgifter

Kan vi hålla oss friska med C-vitamin? Både ja och nej. C-vitamin behövs för immunsystemet, men mycket annat påverkar också om vi blir sjuka eller inte.

Vitamin C bidrar till att immunsystemet fungerar normalt. Det bidrar dessutom till normal kollagenbildning. Kollagen är ett protein som finns i kroppens bindväv och vitamin C bidrar därför till att tänder och tandkött, brosk, hud och blodkärl fungerar normalt. Vitamin C kan också fungera som en antioxidant. Vitamin C i maten underlättar även järnupptaget i vegetariska måltider.

Vitamin C via maten

Kroppen kan inte tillverka eller lagra C-vitamin så det måste vi få i oss med maten. Livsmedelsverket rekommenderar 75 milligram per dag, vilket är ungefär lika mycket som finns i en apelsin eller en tredjedels paprika. Men många lever fortfarande i tron att ju mer C-vitamin desto bättre. De tar en C-vitaminbrustablett för att vara på säkra sidan och får då i sig 1000 milligram C-vitamin, det vill säga dagsbehovet drygt 13 gånger om. Att få i sig för mycket C-vitamin via maten är ingen risk, men stora mängder runt 1 gram under en längre tid kan öka risken för njursten hos känsliga personer. Det kan även orsaka mag-tarmbesvär som diarré.

Citrusfrukter är bra källor till vitamin C, men också kiwi, ananas, hallon och grönsaker som broccoli och paprika. Brist på vitamin C är mycket ovanligt idag, men det förekommer hos människor med mycket ensidig kost som är fattig på frukt och grönt. Allvarlig brist kan i sällsynta fall ge skörbjugg, med symtom som exempelvis inflammationer i tandköttet.