Näringsämnen

Näringsämnen

Så får du i dig alla kroppens byggstenar

Vitaminer, mineraler och spårämnen. Om du äter lagom mycket av vanlig, bra mat får du i dig tillräckligt av dessa för att må bra.

Näringslära kallas den vetenskap som undersöker vilka näringsämnen kroppen behöver för att fungera som den ska. Många vitaminer och mineraler ingår i cellernas funktioner. Vissa bygger upp cellernas struktur eller behövs för kroppens skydd mot sjukdomar och stress, andra bidrar till strukturen i kroppens hårda vävnader som skelett och tänder. Och eftersom det räcker med små mängder av ämnena kallas de ibland för mikronutrienter.

Mikronutrienterna behövs för en mängd olika funktioner. Många av dem ingår i kroppens vävnader och är viktiga för att cellerna ska fungera normalt.

Ensidig kost kan ge näringsbrist

Den som äter ensidigt eller för lite mat riskerar att få i sig för lite näring. Om du till exempel äter godis och dricker läsk istället för mjölkprodukter och annan bra mat – då kan det bli svårt att få i sig tillräckligt av näringen du behöver. Om du däremot rör på dig och är aktiv samtidigt som du äter dig lagom mätt på vanlig bra mat, får du på ett helt naturligt sätt i dig lagom mycket av allt och behöver inte bekymra dig över näringsbrist.

Så ökar du mängden näringsämnen du får i dig från maten:

  • Ät mer grönt som rotfrukter och baljväxter, frukt, bär och grönsaker – gärna fem portioner eller 500 gram per dag.
  • Ät fisk och skaldjur två-tre gånger i veckan. De innehåller bra protein och är en viktig källa till mineraler. Fet fisk ger dig dessutom bra fett och vitamin D.
  • Nötter och frön är fulla av näring. Ett par matskedar per dag kan vara lagom.
  • Byt ut vitt bröd, vitt ris och vanlig pasta mot fullkornsvarianter.
  • Välj berikade mjölkprodukter och matfett som är berikat med vitamin D.

Vill du fördjupa dig?

På Livsmedelsverkets webbplats kan du fördjupa dig i hur du ska tänka när du väljer vad du ska äta – liksom hur balansen mellan olika livsmedel ska se ut. Att använda kosttillskott är i de flesta fall onödigt, men om du ändå gör det – se upp så att du inte får i dig för mycket av något ämne. Det är inte heller bra för kroppen.