Hälsosam frukost

Hälsosam frukost

5 knep för en hälsosam frukost

En kopp kaffe eller te med en macka till – är det vad du brukar äta till frukost? Du är inte ensam. Det är nämligen den vanligaste frukosten i Sverige.

En god frukost, javisst, men tyvärr ger den oftast inte tillräckligt med energi och näring. Men det finns några enkla små knep som gör din favorit till en bra och hälsosam frukost.

Ibland krävs det bara några små förändringar för att fixa en nyttig frukost. Att exempelvis lägga till en frukt eller grönsak, variera pålägget och ta en liten skål kvarg eller yoghurt till kan göra hela skillnaden.

Kom ihåg att leta efter nyckelhålsmärkningen i matbutiken, så hittar du produkter med mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och mindre fett.

5 knep för en hälsosam frukost

 1. Gröt, müsli och knäckebröd
  Välj gärna kolhydrater med ett högt fullkorn- och fiberinnehåll, till exempel en nyttig havregrynsgröt. Du får energi i form av kolhydrater men också fibrer.
 2. Ost, ägg och skinka
  Många äter lite protein till frukost och mycket mer på kvällen. Samtidigt visar studier att det är bra att sprida ut proteinintaget över dagen. Pålägg som ost, ägg och skinka ger protein och andra näringsämnen. Leverpastej är ett bra sätt att få i sig järn. Mjölk, fil och yoghurt ger också bra protein.
 3. Smör, avokado och nötter 
  Bra fetter är viktiga att få i sig. Livsmedelsverkets rekommendation är att välja magra mejeriprodukter framför feta. Eller varför inte ha avokado som pålägg, nyttigt med bra fettkvalitet. Mandlar och nötter bidrar också med bra fett och även med vitaminer och mineraler.
 4. Vitaminer och mineraler
  Frukt och grönt ger färg och energi till en nyttig frukost. Om du lägger något grönt på mackan och tar en frukt till får du lättare i dig den rekommenderade dosen av 500 g frukt och grönt per dag. 5 dl mager mjölk eller motsvarande mängd mjölkprodukter ger en stor del av det dagliga behovet av kalcium och flera andra viktiga vitaminer och mineraler. Läs mer om vilka näringsämnen mjölk och andra mejeriprodukter bidrar med.
 5. Nyttigheter från havet
  Har du svårt att komma upp i de rekommenderade 2-3 fiskmåltiderna per vecka? Du är inte ensam. Genom att variera pålägget på mackorna kan du på ett smart sätt få in mer fisk i kosten. Lax i någon form, makrill, sill eller tonfisk kan passa bra på frukostmackan. Blanda gärna med cottage cheese eller färskost för en lite mildare smak och lägg till något grönt.