Hälsosam middag

Hälsosam middag

Ät mer hälsosamt med bra planering

Ett steg mot en hälsosammare livsstil är att du planerar dina måltider veckovis. Låt dig inspireras av våra hälsosamma recept för hela familjen.

Din måltid bör bestå av en balanserad sammansättning av kolhydrater som exempelvis matgryn, potatis och fullkornsris, protein av bra kvalitet: fisk, kött, ägg, mejeri, bönor och linser, samt fett i form av fet fisk, rapsolja, avokado och nötter. Att minska mängden rött kött och charkprodukter är också hälsosamt liksom att ösa på och äta mycket av grönsakerna.

Storhandla och kanske till och med laga mat för hela veckan. Lite mer jobb just där och då, men nyttigare och billigare i längden.

Fler bra knep för en hälsosam middag – varje dag:

  • Hur lång tid får det ta? Bestäm hur lång tid du ska lägga på matlagning på vardagar och avsätt den tiden.
  • Gör en veckoplanering och storhandla på helgen. En veckomeny är ett bra sätt att planera vad du ska laga. Det är också mer ekonomiskt och bättre för miljön.
  • Ha bestämda matdagar. Måndag vegetariskt, tisdag kyckling och onsdag köttfärs till exempel. Då får du variation i kosten och landar inte i det där du brukar göra.
  • Laga extra mycket. För hur härligt är det inte att ta fram färdigt och hemlagat ur frysen?
  • Skafferirensa. Fem till sex ingredienser räcker ofta för att göra en bra maträtt.
  • Testa nya smaker. Utgå från samma huvudråvara och variera den med olika ingredienser och kryddor.

Försök också tänka på att allt du stoppar i dig ska ge någonting – för din kropp eller för din själ. Fråga dig själv vad du är ute efter just nu. Är det ren njutning eller vill du bli mätt och känna att du får energi som räcker länge? Istället för att slentrianäta godis på väg hem från jobbet – välj dina tillfällen för maximal njutning. Lev efter den enkla regeln: Allt är tillåtet, men inte alltid.

Här hittar du många inspirerande och hälsosamma recept

Tallriksmodellen

I september 2016 presenterade Livsmedelsverket också sin nya tallriksmodell, eller egentligen två varianter, beroende på om du rör på dig mycket eller lite. Tallriksmodellen säger ingenting om mängden mat, däremot om proportionerna mellan olika livsmedel och gemensamt för de båda är mängden grönsaker och rotfrukter som bör utgöra cirka hälften av innehållet på tallriken.

Ät mycket grönt helt enkelt – och inled gärna din hälsosamma middag med det gröna, så vet du att du verkligen får i dig alla nyttigheter.