Mat för äldre

Mat för äldre

Därför är rätt kost viktigt för äldre

När du blir äldre förändras ditt behov av energi och näring. Samtidigt kan det vara svårt att ha tillräcklig aptit och äta det din kropp verkligen behöver för att må bra.
Många av åldrandets sjukdomar kan nämligen förebyggas genom att äta rätt.

Att bra mat och motion gör att vi håller oss friska längre vet vi – men vad betyder det? Jo, med stigande ålder behöver du lite färre kalorier än tidigare, men fortfarande lika mycket vitaminer och andra näringsämnen – och av vissa till och med fler, eftersom din kropps förmåga att ta upp vissa näringsämnen försämras.

Ät näringsrik mat

Promenader, dans, golf och annan regelbunden motion är toppen för kroppen, även om tempot kanske blir lägre än förr i tiden. Det gör att du behåller din muskelmassa samtidigt som skelettet mår bra av att belastas – då håller det sig starkt längre.

När det gäller mat för äldre ska du tänka på att äta mat som är näringstät, det vill säga innehåller mycket näring i förhållande till antalet kalorier. Exempel på näringstäta livsmedel är mjölk och mejeriprodukter, magert kött, fisk, kyckling, fullkornsprodukter, frukt och grönsaker.

Extra kalorier för äldre

Den som under en längre tid äter färre kalorier än vad kroppen behöver tar istället sin energi från kroppens reserver. Eftersom många äldre tappar matlusten kan de därigenom ofrivilligt gå ner i vikt, eftersom energin tas från först det lagrade kroppsfettet och därefter muskulaturen. Ofta är det lätt att fortsätta hålla igen på fettet, som man kanske har gjort tidigare i livet, men den som är smal och börjar gå ner i vikt ska tänka om.

Så var inte rädd för att äta extra kalorier genom att exempelvis göra såsen på smör och grädde eller ta matfett på mackan. Då hämtar kroppen kalorierna från maten istället för att ta av sina egna förråd.