Symptom vid IBS

Symptom vid IBS

Här är typiska symptom på IBS

IBS är en förkortning av engelskans irritable bowel syndrome, det vill säga irriterad tarm.

Den som är drabbad har symptom som ont i magen, gaser, uppblåsthet, diarré eller förstoppning. Genom att undvika viss mat blir många fria från sina besvär.
Det finns olika kriterier som talar för att man kan ha drabbats av IBS.

Typiska symptom är att:

  • Ha ont i magen, ofta efter en måltid.
  • Ha förstoppning eller diarré – ibland det ena, ibland det andra.
  • Gå på toaletten oregelbundet och inte känna sig klar.
  • Ha en känsla av uppblåsthet och gaser i magen. 
  • Du har haft besvär under en längre tid än tre månader.

Olika typer av magont

Ont i magen kan yttra sig på olika sätt, exempelvis som en molande värk i hela tarmkanalen eller som en huggande smärta just under revbenen. Ofta kommer magknipet när du har ätit och ibland blir det bättre efter att du gått på toaletten. Det är vanligt med smärta eller obehag under revbenen på höger eller vänster sida där tjocktarmen svänger kraftigt.

Förstoppning eller diarré

Vid IBS växlar ofta konsistensen på avföringen, ibland till och med vid samma tillfälle. Du kan vara trög i magen inledningsvis för att därefter bli lös. Eller så har du omväxlande diarré eller förstoppning när du går på toaletten. Många upplever också en känsla av att inte vara klar på toaletten. Det kallas för ofullständig tarmtömning och innebär att man får gå på toaletten upprepade gånger innan man känner sig färdig.

Gaser i magen och uppblåsthet

Gaser och uppblåsthet kan göra att du får ont i magen och behöver prutta ofta. Ju längre dagen går, desto mer uppblåst blir man vanligen. Kanske måste du till och med knäppa upp byxorna framåt eftermiddagen. Det kan kännas som att gaserna ”bubblar runt” i magen och inte kommer ut. Det beror på att tarmarna inte riktigt jobbar åt rätt håll.