Symptom vid glutenintolerans

Symptom vid glutenintolerans

Glutenintolerans är en kronisk sjukdom 

Att vara glutenintolerant eller ha celiaki, som det också kallas, innebär att glutenprotein som finns i vete, korn och råg skapar en inflammation i tunntarmens slemhinna. 

Glutenintolerans är en kronisk sjukdom.

Inflammationen gör att tarmen har svårare att ta upp nödvändiga vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. I värsta fall kan det leda till näringsbrist och ohälsa.

Hur vet man då att man har glutenintolerans eller celiaki? Ja, symptomen kan vara otydliga och diffusa. Vissa mår väldigt dåligt, medan andra endast får vaga symtom av att äta gluten.

Cirka 1–2 procent av befolkningen lider av celiaki, men många vet inte ens om det eftersom symptomen varierar mellan olika personer. Vissa mår väldigt dåligt med magont, illamående, diarré eller förstoppning. För andra kan diffusa symptom som trötthet och nedstämdhet vara ett tecken – detta eftersom glutenintolerans ofta leder till järnbrist då tarmen inte kan ta upp tillräckligt med järn ur kosten.

Senare pubertet

Hos ett glutenintolerant barn är ett vanligt symptom utöver magproblem, att de växer sämre än andra barn och kommer in senare i puberteten än jämnåriga. Obehandlad celiaki kan också konstateras hos den som är äldre eftersom personen då enklare kan bryta benen – tarmen har inte lyckats tillgodogöra sig tillräckligt med kalcium. 

Ofta laktosintolerant också

Ofta, men inte alltid, hänger en obehandlad glutenintolerans ihop med laktosintolerans. Anledningen är att tarmen får svårt att bryta ner mjölksocker, laktos, när tarmluddet är skadat. Den som blir fri från sin glutenintolerans kan därför ofta återgå till att äta laktosinnehållande produkter när tarmluddet är återställt.

Låt en läkare ställa diagnos

Om du misstänker att du lider av celiaki ska du alltid låta en läkare ställa din diagnos. Det är mycket viktigt att du inte på egen hand utesluter gluten ur kosten innan du har fått en diagnos ställd av läkare, eftersom resultaten från den kliniska bedömningen då kan bli missvisande. Glutenintolerans är inte heller någon allergi utan en kronisk sjukdom. Det enda sättet att bli frisk är att utesluta gluten ur kosten. För tarmen att återhämta sig tar det ca 6 månader för barn men ända upp till ett år för vuxna.

Vill du fördjupa dig?  

Celiakiförbundets webbplats finns en massa bra information.