• Artiklar
  • Årets Rätt 2022 – Gustav vill få fler att använda vildsvin
Årets kock

Årets Rätt 2022 – Gustav vill få fler att använda vildsvin

Årets Rätt 2022 – Gustav vill få fler att använda vildsvin Vinnaren av Årets Kock 2021, Gustav Leonhardt, presenterar Årets Rätt 2022

Varje år tar vinnaren av Årets Kock fram Årets Rätt, som bland annat ska spegla nutiden och kockens matfilosofi. Årets Kock 2021 kammades hem av Gustav Leonhardt, som nu presenterar sin rätt – vildsvinsrullen.

Tanken med Årets Rätt är att den ska spegla sin tid, vara klimatsmart, kunna serveras både hemma och på restaurang, samt vara tillagad på råvaror som finns tillängliga under hela året. Rätten skapas i år av Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021, regerande svensk mästare i professionell matlagning. Han presenterar en vildsvinsrulle med gulärtsröra, inlagd saltgurka, rödkål, bakad lök och aioli.

Jag kände direkt att jag ville att rätten ska vara klimatsmart.

arets-ratt-1440x810

Årets Rätt 2022

– Att skapa Årets Rätt 2022 har varit ett väldigt roligt uppdrag. Jag kände direkt att jag ville att rätten ska vara klimatsmart och enkel att tillaga men också inspirera till att använda en råvara som kanske inte är så vanlig som just vildsvin. Eftersom jag vann Årets Kock med bland annat en vildsvinsrätt känns det extra kul att inspirera fler att använda vildsvin i sin matlagning, säger Gustav.

Vildsvinsrullen kommer att serveras den 17 mars i Årets Kock Food Truck på Odenplan i Stockholm med start kl. 11:30. Alla intäkter från försäljningen under dagen kommer att skänkas till Rädda Barnen till förmån för de drabbade i Ukraina.

Vildsvinsrullen är en klimatsmart rätt som kan avnjutas både ute i naturen och hemma, receptet hittar du nedan!

Om Gustav Leonhardt

Gustav är född 1996 på en gård i Sorunda. Gustav har tävlat sedan 2014 – i bagaget finns guld i Gymnasie-SM och Gymnasie-NM, två OS-guld med Juniorkocklandslaget 2016 och 2020. Förra året vann Gustav Årets Kock-finalen på första försöket. Gustav har tidigare arbetat på Adam & Albin men arbetar idag på Agrikultur och Gyldene Freden.

Mer läsning