Macka på algknäcke

Buffé Förrätt
Macka på algknäcke

Rolig förrätt eller mingelmat med spännande smaker och asiatisk touch. Alla moment kan du göra i förväg och lägga upp när det är dags för servering.

Ingredienser

Algknäcke:

Noriark
2 pkt
Grovt rågmjöl
150 g
Salt
1 krm
Jäst
4 g
Vatten
2 dl
Strösocker
½ msk
Flingsalt
Fänkålsfrön

Lättpicklad gurka:

Gurka
½
Salt
1 tsk
Pressad citron
2 msk
Noriark
2

Picklad rödlök:

Rödlök
1
Ättiksprit 12%
½ dl
Strösocker
1 dl
Vatten
2 dl

Misolax:

Laxloin, t ex Salmalax
250 g
Misopasta
2 msk
Mirin
2 msk

Brynt smörpulver:

200 g
Maltodextrin
75 g

Till servering:

1 dl
Färsk pepparrot
10 g
Klippt krasse
1 ask

Gör så här

Algknäcke:

  • Dag 1 Mixa noriarken till ett pulver, spara 2 ark till den lättpicklade gurkan. Blanda med övriga ingredienser utom flingsalt och fänkålsfrön. Knåda degen tills den blir elastisk. Låt stå i kyl, gärna över natten. Dag 2 Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Kavla degen så tunt du kan, strö på flingsalt och fänkålsfrön.' Baka i mitten av ugnen, tills den är helt krispig, ca 25 min.

Lättpicklad gurka:

  • Halvera gurkan. Lägg i påse tillsammans med övriga ingredienser. Knyt ihop påsen och låt dra en dag i kyl. Skiva gurkan tunt vid servering.

Picklad rödlök:

  • Skala och skiva rödlöken. Koka upp ättika, socker och vatten, lägg i rödlöken. Häll av lagen vid servering.

Misolax:

  • Blanda miso och mirin, marinera laxen i påse minst 2 tim. Skiva tunt vid servering.

Brynt smörpulver:

  • Bryn smöret. Lägg maltodextrinet i en skål. Tillsätt smöret och vispa till ett pulver.

Vid servering:

  • Bryt algknäcket i önskad storlek. Lägg på lax, picklad lök och lättpicklad gurka. Klicka på crème fraiche, strö över brynt smörpulver och riv över färsk pepparrot. Toppa med krasse.
Lägg till recept till tillagad
https://www.arla.se/recept/macka-pa-algknacke/