Macka på algknäcke

Macka på algknäcke

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(0 st)

Rolig förrätt eller mingelmat med spännande smaker och asiatisk touch. Alla moment kan du göra i förväg och lägga upp när det är dags för servering.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

Algknäcke:

  • 2 pkt noriark
  • 150 g grovt rågmjöl
  • 1 krm salt
  • 4 g jäst
  • 2 dl vatten
  • ½ msk strösocker
  • flingsalt
  • hela fänkålsfrön

Lättpicklad gurka:

  • ½ gurkor
  • 1 tsk salt
  • 2 msk pressad citron
  • 2 noriark

Picklad rödlök:

  • 1 rödlök
  • ½ dl ättiksprit 12%
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Misolax:

  • 250 g laxloin, t ex Salmalax
  • 2 msk misopasta
  • 2 msk mirin

Brynt smörpulver:

Till servering:

Gör så här:

Gör så här:

Algknäcke:

Dag 1 Mixa noriarken till ett pulver, spara 2 ark till den lättpicklade gurkan. Blanda med övriga ingredienser utom flingsalt och fänkålsfrön. Knåda degen tills den blir elastisk. Låt stå i kyl, gärna över natten. Dag 2 Sätt ugnen på 175°. Kavla degen så tunt du kan, strö på flingsalt och fänkålsfrön.' Baka i mitten av ugnen, tills den är helt krispig, ca 25 min.

Lättpicklad gurka:

Halvera gurkan. Lägg i påse tillsammans med övriga ingredienser. Knyt ihop påsen och låt dra en dag i kyl. Skiva gurkan tunt vid servering.

Picklad rödlök:

Skala och skiva rödlöken. Koka upp ättika, socker och vatten, lägg i rödlöken. Häll av lagen vid servering.

Misolax:

Blanda miso och mirin, marinera laxen i påse minst 2 tim. Skiva tunt vid servering.

Brynt smörpulver:

Bryn smöret. Lägg maltodextrinet i en skål. Tillsätt smöret och vispa till ett pulver.

Vid servering:

Bryt algknäcket i önskad storlek. Lägg på lax, picklad lök och lättpicklad gurka. Klicka på crème fraiche, strö över brynt smörpulver och riv över färsk pepparrot. Toppa med krasse.

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem