Macka på algknäcke

Buffé Förrätt
Macka på algknäcke

Rolig förrätt eller mingelmat med spännande smaker och asiatisk touch. Alla moment kan du göra i förväg och lägga upp när det är dags för servering.

Ingredienser

Algknäcke:

Noriark
2 pkt
Grovt rågmjöl
150 g
Salt
1 krm
Jäst
4 g
Vatten
2 dl
Strösocker
½ msk
Flingsalt
Fänkålsfrön

Lättpicklad gurka:

Gurka
½
Salt
1 tsk
Pressad citron
2 msk
Noriark
2

Picklad rödlök:

Rödlök
1
Ättiksprit 12%
½ dl
Strösocker
1 dl
Vatten
2 dl

Misolax:

Laxloin, t ex Salmalax
250 g
Misopasta
2 msk
Mirin
2 msk

Brynt smörpulver:

200 g
Maltodextrin
75 g

Till servering:

1 dl
Färsk pepparrot
10 g
Klippt krasse
1 ask

Gör så här

Algknäcke:

  • Dag 1 Mixa noriarken till ett pulver, spara 2 ark till den lättpicklade gurkan. Blanda med övriga ingredienser utom flingsalt och fänkålsfrön. Knåda degen tills den blir elastisk. Låt stå i kyl, gärna över natten. Dag 2 Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Kavla degen så tunt du kan, strö på flingsalt och fänkålsfrön.' Baka i mitten av ugnen, tills den är helt krispig, ca 25 min.

Lättpicklad gurka:

  • Halvera gurkan. Lägg i påse tillsammans med övriga ingredienser. Knyt ihop påsen och låt dra en dag i kyl. Skiva gurkan tunt vid servering.

Picklad rödlök:

  • Skala och skiva rödlöken. Koka upp ättika, socker och vatten, lägg i rödlöken. Häll av lagen vid servering.

Misolax:

  • Blanda miso och mirin, marinera laxen i påse minst 2 tim. Skiva tunt vid servering.

Brynt smörpulver:

  • Bryn smöret. Lägg maltodextrinet i en skål. Tillsätt smöret och vispa till ett pulver.

Vid servering:

  • Bryt algknäcket i önskad storlek. Lägg på lax, picklad lök och lättpicklad gurka. Klicka på crème fraiche, strö över brynt smörpulver och riv över färsk pepparrot. Toppa med krasse.
Klart!
https://www.arla.se/recept/macka-pa-algknacke/