Bondebloggen

Mitt i andra mjölkningen

Pernilla är i full färd med andra mjölkningen. På våran gård mjölkar vi tre gånger/dygn, morgon kl05.00, middag kl13.00 och kväll kl21.00. Korna går in i ett mjölkstall som kallas fiskbensstall. Det innebär att dom står ca 30 grader vinklade. Varje ko har en transponder och aktivitetsmätare i sitt halsband. När korna kommer in i mjölkstallet identifieras hon och hennes nummer kommer upp på en display på kons mjölkplats. Pernilla sprayar såpa på kossans spenar och sedan torkas spenarna med en nytvättad, fuktig trasa. Det måste vara rent när mjölkmaskinen ska börja mjölka. Sedan drar man ut den första mjölken för att kontrollera att mjölken är fin. Efter en liten stund när kon har fått nedsläppningsreflex hängs mjölkmaskinen på. Nedsläppning innebär att kon släpper mjölken. Då kan man mjölka henne och det är viktigt att juvret blir riktigt tomt för att hon ska må bra. När mjölkmaskinen plockas av sprayas spenen med mjukgörande och desinficerande spray. Kossan är nöjd över att ha blivit mjölkad och skyndar sig ut i sin avdelning för att äta grovfodermix och kraftfoder. Den nyttiga mjölken pumpas snabbt till mjölkkyltanken där den kyls omgående. Sedan kommer Arla som är vårat mejeri och hämtar mjölken för att transportera den till mejeriet där den blir bla dryckesmjölk.

2 Kommentarer

Lena Lindgren  •  Okt 16, 2010 13:28
Hej, hur många mjölkmaskier har ni? Kan alla kor mjölkas samtidigt? Och hur lång tid tar det för varje ko att mjölkas? Mvh Lena
Joachim Aaby-Ericsson  •  Okt 18, 2010 06:26
Hej Det finns 24 st fasta mjölkmaskiner=24 platser i mjölkgropen. Sedan finns det en flyttbar spannmaskin för nykalvade kor eller om det skulle vara någon ko som är behandlad och mjölken måste separeras. Hälsning Jocke