Produkternas historia A-Ö

Här listas fakta om våra produkter där en del har gått ur tiden. Somliga finns dock att hitta på butikernas mejerihyllor än idag.
Acidofilus
Lanseras 1982 som magens bästa vän. Byter 1987 namn till Dofilus.
A-fil
Lanseras 1984.
Aldra
En hållbar grädde till storhushåll lanseras 1996.
Alpina
Smältost.
A-mjölk
Mjölk med tillsats av acidofilusbakterie lanseras 1994.
Ambrosia
Grynpipig hårdost, som tillverkades i Vallberga.
Arla Quefort
1943 lanserar LMC i Göteborg en mjölkprodukt med roquefortsmak, som var ett smörgåspålägg av mjukosttyp. Den tillverkades av kärnmjölk och såldes under kriget kupongfritt.
Aromi
En kittbehandlad hårdost som tillverkades i Gällstad
Bifilus
En filprodukt med nyttiga bakterier börjar säljas 1991
Billingeost
En mild kantfri hårdost.
Bjuv Svensk lantbrie
En dessertost som lanserades 1973.
Blockost
En smältost, lanserad under varumärket Ostagillet 1969.
Blå Gotland
Hårdost av hushållstyp som lanseras 1993 med sikte på turistern. Osten ser ut som en blåvaxad gatsten och blir snabbt mycket populär bland gotlandsturisterna.
Bravo
Lågprisjuice, lanseras på 1970-talet.
Bregott
Lanseras 1969. Det är en blandning mellan smör och vegetabilisk olja och kallas bordsblandning, har 80 procent fetthalt och blir snabbt en succé.
Carl von Linné
Arla ger sig 1991 in på vattenmarknaden och börjar sälja källvattnet Carl von Linné, som tappas på en egen källa i Helsingborg, nära Ramlösa. 1995 säljs det till Spendrups.
Cassata
En Italieninspirerad glass med frukt som MC-ägda Glace-Bolaget lanserar 1965.
Chokladmjölk
Chokladmjölk, ej att blanda ihop med Pucko, lanseras i 1-literförpackning 1989.
Crème Chateau
Dessertost, krämig färskost tillverkad i Nyköping lanseras 1985.
Crème double
En osyrad grädde med hög fetthalt, i första hand avsedd för krögare, lanseras 1985.
Crème fraiche
Lanseras 1982 och blir snabbt oumbärlig i matlagningen i många svenska hem. 1989 kommer en lättvariant, och 1998 börjar lanseringen av smaksatt crème fraiche i olika smaksättningar.
Crème Gourmet
En dessertost som lanseras av Semper 1982 i smakerna pepparrot, vitlöksdragon och mild ädelost.
Crème Superb
Smältost.
Cupost
Smältost med smaktillsats av champinjon, senap eller tomat lanseras 1955.
Dackeost
En snabblagrad hårdost, som ändå hade en stark och fyllig smak, lanserades 1985.
Desirée Blå
En blåmögelost, som tillverkades i Nyköping.
Desirée camembert
Camembert som tillverkades i Nyköping, fanns även som gräddcamembert.
Desirée lantbrie
Brieost som tillverkades i Nyköping.
Desirée vitost
En dessertost av fetatyp med svarta oliver lanseras 1997.
Dinky
Drickfärdig fruktdrink, en s.k. stilldrink i smakerna äpple, apelsin och körsbär, lanseras 1971
Docidus
Tabletter med acidofilusbakterier lanseras 1989.
Drabant
Kantfri mild hårdost.
Drick-Yoggi
En drickbar fruktyoghurt lanseras 1967, men försvinner efter några år. Kommer tillbaka i ny form 1981.
Dröm Dessert
1994 lanserar Arla en vispbar dessertsås gjord på grädde i smakerna choklad och vanilj.
Dröm Yoggi
1998 lanseras Dröm Yoggi som ett svar på franska Yoplait, som Arla tidigare haft licenstillverkning av. Den nya produkten får ett snabbt genomslag.
Duett vaniljris
1995 lanserar Arla en produkt i tvåkammarbägare i stil med Risifrutti, som består av vaniljris och sylt i olika smaker.
Edamerost
Hårdost.
Ekologisk mjölk
1991 börjar ekologisk mjölk lanseras, till en början i liten skala eftersom det inte finns så många bönder som då ställt om sin produktion till ekologisk. Till en början är mjölken ohomogeniserad och har en fetthalt på 2 procent.
Ekologisk ost
Den första ekologiska osten, Herrgård®, lanseras 1995.
Falkenberger
Hårdost från Falkenberg som lanseras 1994.
Fetaost
Fetaost på svenskt vis, tillverkad av komjölk.
Filbunke
Stelnad filmjölk på gammalt vis i portionsbägare.
Filmjölk
Lanseras 1931.
Filmjölk med jordgubbssmak
Filmjölken med jordgubbssmak lanserades av Arla under våren 1997. Sommaren 1997 skedde en stor filsatsning från Arlas sida, då man menade att filmjölksförsäljningen är lika viktig som glassförsäljningen under sommaren. Bland andra aktiviteter skulle människor iklädda jordgubbshattar väcka uppmärksamhet ”ute på stan”. Standardfil, mellanfil och lättfil fick en somrigare paneldekor. Arla Färskvaror samarbetade även med radiokanalen Megapol för att marknadsföra filmjölken, bland annat följde Arla med på turné där en ”filbuss” åkte runt Sverige och bjöd på jordgubbsfil.
Fontina
Rundpipig rödvaxad hårdost som tillverkades i Vallberga.
Fresto Cottage Cheese
Arla lanserar en ny färskost 1994, som skiljer sig från Keso genom att den är direktsyrad istället för biologiskt syrad. Den får därmed en längre hållbarhet. Den slår dock aldrig igenom och läggs ned 1996.
Fruktsoppor
1980 börjar dessertsoppor säljas, de första är Nyponsoppa och Blåbärssoppa, och 1985 kommer även Jordgubbssoppa.
Frödinge Färdigvisp
En färdigvispad grädde i aerosolflaska lanseras 1970.
Frödinge ostkaka
1955 börjar mejeriet i Frödinge att tillverka ostkaka.
Frödinge paj
1972 börjar Frödinge lansera djupfrysta pajer.
Frödinge tårta
1976 börjar Frödinge lansera djupfrysta tårtor.
Gaio
Ett matfett med nyttiga Omega 3-fettsyror lanseras 1998.
Gammaldags Mjölk
Mjölk med naturlig fetthalt börjar säljas 1986.
Gouda
Hårdost som tillverkats i Visby.
Gratella
Riven ost för matlagning lanseras 1994.
Grensholms dessertost
En variant av Orresta Port Salut, som tillverkades i Enköping.
Grevé®
Rundpipig hårdost från mitten av 1960-talet.
Gräddfil
Gräddfil lanserades som Mjölkcentralens sommarnyhet år 1952 och blev en succé redan från start. Enligt MC:s jubileumsskrift har Mjölkcentralens forskningslaboratorium och dess chef Torsten Storgårds ägnat gräddfilen ett speciellt intresse. Gräddfilen har ingått i MC:s bassortiment sedan dess.
Grädde
Under 1930-talet kunde man köpa tunn och tjock grädde. Försäljning av tjockgrädden förbjöds under andra världskriget, tjockgrädden återkom i handeln i slutet av 1940-talet. 1951 kom livsmedelsstadgar med bestämmelser om livsmedlens framställning och hantering. Bland annat gräddens fetthalt och behandling definieras. Kaffegräddens eller tunngräddens försäljning gick trögt under 1950-talet, smör och ostförsäljningen gick desto bättre. Under 1980-talet har hållbarhetsbehandlat grädde lanserats för att möta konkurrensen från den vegetabiliska grädden.
H-mjölk
Ultrapastöriserad mjölk (hållbarhetsbehandlad) började säljas 1963.
Helst apelsinjuice
Lanseras 1969, och är den första apelsinjuice som Mjölkcentralen börjar sälja. Det är inledningen på den stora boomen för juiceprodukter.
Herrgård®
Hårdost.
Honungsyoghurt Mild
Yoghurt med honung, allmänt kallad honungsyoghurt, lanseras 1993 och blir snabbt en jättesuccé.
Hushållsost
Hårdost.
Jippiii
Fruktkräm i varianterna jordgubb, skogsbär och aprikos lanseras 1990.
JO-juice
Lanseras 1974 som en helt ny produkt, nämligen en juice i koncentrat som inte behöver tinas före användning.
Jordgubbsfil
Redan 1964 lanseras en variant av jordgubbsfil, kallad fruktfil, i 3-deciliters förpackning. Den försvinner dock snart, men 1997 lanseras den igen, nu i enlitersförpackning. Jordgubbsfilen börjar säljas lagom till sommaren och slår alla rekord, mycket tack vare det varma sommarvädret.
Kadett
Rundpipig hårdost som tillverkades i Vallberga.
Kaffegrädde
Kaffegrädde kallades även för tunngrädde tidigare. Kaffegrädde i portionsförpackning, s.k. jigger, börjar säljas 1967.
Kaffemjölk
Portionsförpackningar med mjölk till kaffe med en fetthalt på 5 procent testlanseras 1984, och när den året efter börjar säljas blir det under namnet Mjölk 5%. 1999 kommer en hållbarhetsbehandlad kaffemjölk med 3 procent fetthalt.
Kefir
Lanseras 1978 som den ryska filen.
Kelda
1992 lanserar Arla hållbarhetsbehandlade gräddsorter under varumärket Kelda. Senare utökas produktsortimentet under detta varumärke till matlagningsprodukter som såser.
Kesella
En färskost av typen kvarg fanns under några år på 1960-talet, men försvann. 1985 lanseras den igen.
KESO® Cottage cheese
Presenteras första gången 1957 och börjar säljas 1958, då enbart naturell. 1965 kommer den första smaksatta KESO®, med ananassmak. Med åren växer sortimentet genom en mängd smaksatta varianter.
Killinge Getfärskost
En dessertostvariant av Crème Chateau med inblandning av getmjölk lanseras 1988, men överlever bara några år Klick 1988 presenteras en efterföljare till lättmargarinet, Klick, med endast 25 % fett, och börjar säljas 1989. 1992 ändras beteckning till minimargarin.
Knattes Kaviarost
Ett barnanpassat smörgåspålägg lanseras av Semper 1982.
Koggost
Hårdost i klotform lanseras 1980 på Gotland, blir populär turistsouvenir.
Krongrädde
Sterilgrädde på flaska, avsedd som kaffegrädde.
Kronmjölk
Lanseras 1990 och är en hållbarhetsbehandlad mjölk i flaska gjord av skummjölk och grädde, avsedd för kaffe.
Kronsmör
Ett klassiskt varumärke som återlanseras 1975.
Kvibille Cheddar
Vällagrad svensk variant av cheddarost som tillverkas i Kvibille sedan 1928.
Kvibille Ädel
Mögelostar från Kvibille.
Kärnmjölk
Det som blir kvar utöver smöret sedan man kärnat smör av grädde. En mager och syrlig produkt. Säljs inte längre som konsumentprodukt.
La Ronde
En brieost som tillverkades i Nyköping.
Leif och Lena
1999 lanseras två annorlunda filmjölkssorter med smak av citron/lime och apelsin riktad till yngre konsumenter. Lanseringen sker med ironi och på förpackningarna finns texter där relationsexperterna Leif och Lena ger goda råd. Produkterna blir dock kortlivade.
Levande yoghurt- och surdegskultur
Postorderföretaget Arla Direkt lanserar 1991 levande kultur till yoghurt och surdeg för hemmabruk.
Lucullus
En hårdost 45+ som fanns på 1960-talet.
Låglaktosfil
Arla lanserar en filmjölk för laktosintoleranta 1997.
Låglaktosgrädde
1996 lanserar Arla en vispgrädde för laktosintoleranta.
Låglaktosmjölk
Arla lanserar en mjölk för laktosintoleranta 1994.
Långfil
Lanseras 1965.
Lätt & Lagom
Lanseras 1974 som det första lättmargarinet med endast 40 % fett, och det slår snabbt igenom. 1997 köper Arla ut varumärket från de andra mejeribolagen.
Lättfil
Lanseras 1965.
Lättmjölk
Lättmjölk berikad med protein och vitaminer testlanseras 1967 i Eskilstuna och Södertälje. Lättmjölk med enbart vitaminer börjar säljas 1969 och blev snabbt en större succé.
Lättyoghurt
Lanseras 1973 och säljs i halvlitersförpackning i smakerna jordgubb, hallon och aprikos. Naturell lättyoghurt börjar säljas 1980.
Magré
En lagrad mager grevé, som lanserades 1993.
Matsoppor
1983 började Arla sälja matsoppor i 1-litersförpackning med olika smaker.
Mellanbregott
En magrare variant av Bregott, med 60 procent fetthalt, lanseras 1996.
Mellanfil
En filmjölk med 1,5 procents fetthalt lanseras 1991.
Mellangrädde
En vispbar grädde med 27 procents fetthalt lanseras 1989.
Mellanmjölk
Lanseras 1983, men kallas då Mjölk 1% fett. 1986 ändrades fetthalten till 1,5 procent, och produkten började då kallas mellanmjölk.
Mesost
Säljs under varumärket Guld Mesost.
Messmör
Säljs under varumärket Guld Messmör. 1953 lanseras messmör med vaniljsmak under namnet Vanilla.
Mild Yoghurt
Mild naturell yoghurt börjar lanseras 1987.
Minimjölk
1990 lanserar Arla Minimjölk med 0,5 procent fett. MUU-mjölk 1998 lanseras en smaksatt hållbarhetsbehandlad mjölk, i första hand avsedd för barn.
MåLätt
En kombinationsprodukt med filmjölk och müsli i locket Naturens Under 1981 lanseras en dryck utgör en blandning mellan juice av ananas, passionsfrukt och apelsin och vassle. Den blir snabbt populär till drinkblandningar.
Nektar
1983 utökas juicesortimentet med Frukternas Nektar i olika smaker.
Nordost
En smältost i ask.
O’boy Drickfärdig
1991 lanseras en chokladdryck i 1-liters och 2-dl förpackning.
Olé
En juice som lanseras 1978 i såväl koncentrat som drickfärdig. Lite sötare än den vanliga juicen.
Onaka
Den japanska filen, lanserades under våren 1990.
Pabst
En edamerost, som fanns på 1960-talet.
Pannkakor och våfflor
Semper köper 1989 Kronäggs pannkaksgrädderi i Nossebro, och säljer sedan dess pannkakor och våfflor. Tillverkningen flyttas senare till Laholm.
Petits-choux
Franska gräddbakelser från Frödinge lanseras 1985.
Petits Filous
Fruktkvarg i småbägare börjar säljas 1991.
Portvinsstilton
En dessertost som tillverkades i Nyköping.
Primeur
Arla börjar 1991 sälja grönsaksjuice i smakerna tomat och morot/apelsin, tillverkad i Österrike.
Präst®
Grynpipig vällagrad hårdost.
Pucko
Hållbarhetsbehandlad chokladmjölk som lanseras 1954.
Pucko
Chokladdryck Inte att förväxla med chokladmjölken Pucko. Lanseras i 1-litersförpackning 1973.
Puckost
En smältost som lanseras 1954, mycket populär till jul.
Riddargrädde
Sterilgrädde på flaska, avsedd som kaffegrädde.
Riddarost
Hårdost.
Regent
En kittbehandlad hårdost av typ Port Salut.
Rio
En Arlavariant av Ris à la Malta, lanseras 1978.
Royal dessertost
En ost av ädeltyp med speciellt svag mögeltillsats och en smidig konsistens, så att den kunde bredas på brödet.
Runsta Ädelost
En dessertost av mögeltyp.
Rydbergs sallader
1991 köper Arla salladsföretaget Rydbergs, som tillverkar majonnäs och majonnäsbaserade sallader.
Skandia
Hårdost som tillverkades i Vallberga.
Smoothies
Färdigblandad smoothie, mjölk med olika frukt- och bärtillsatser, lanseras 1999.
Stjärngrädde
En sterilgrädde som MC köpte från KF och började sälja som egen produkt i plåtburk 1956. Den tillverkades i Järlåsa.
Smör
Smör i 300 g bordsförpackning lanseras 1966.
Standardmjölk
1941 beslutar regeringen att all konsumtionsmjölk ska standardiseras till 3 procents fetthalt.
Stockkumla ädel
En dessertost som tillverkades i Nyköping.
Stureost
En hårdost med anor från den Fästemannaost som de småländska kvinnorna tillverkade. Producerades i Sävsjö.
Svecia
Grynpipig hårdost.
Sydost
Smältost i portionsbit och skjuttub (som Raketost).
Tilci
Hårdost, kallas även Tilciter.
Toppvisp
En imitationsgrädde lanseras 1983 för att möta Pågens Ädelvisp. En hållbarhetsbehandlad visp på vegetabiliskt fett och skummjölk.
Tornet
En hushållsost på 1960-talet.
Trenta
1995 lanserar Arla och Skånemejerier en ny juice med hög koncentration avsedd för storhushåll.
V-mjölk 3-procentig homogeniserad
V-mjölk lanseras 1949. Ersätts 1951 av 3,5-procentig V-mjölk.
Vallberga dessert
En rundpipig kittbehandlad ost av Saint Paulin-typ lanserades 1982
Vaniljyoghurt
Lanseras 1997 och blir snabbt en succé.
Veggies
1988 lanserar Arla mjölksyrade grönsaker avsedda för storkök. 1991 upphör tillverkningen.
Victoria-Jos
1955 lanserades MC:s första juice, försvenskat till jos, gjord på koncentrat från spanska apelsiner.
Viola
Smältost.
Västerviks Gräddost
En typisk matlagningsost, populär på pizzerior, som lanseras 1959.
Wästgöta Kloster
En grynpipig hårdost
Yoggi
Lanseras som fruktyoghurt i portionsbägare 1971. Namnet är MC:s varumärke, men 1973 antas det som fruktyoghurtnamn för hela mejeriindustrin. 1999 köpte Arla ensamrätten till varumärket.
Yoggi Dröm
Lanserades vid årsskiftet 1997/1998 som en lyxig yoghurt med mycket frukt i olika nya smakkombinationer. Yoghurten har tagits fram på rekordtid efter att Arla helt oväntat förlorat licensen till Yoplait som gick till finska Valio. Lanserades 29 december 1997 för att hinna slå Valios lansering som skedde 1 januari 1998.
Yoggi Yalla
En drickfärdig yoghurt som lanseras 2001.
Yoplait
1993 börjar Arla licenstillverka fruktyoghurten Yoplait för franska Sodiaal. 1998 sägs avtalet upp och produkten flyttas till finska Valio.
Åseda Gräddost
Lanseras 1961, ofta given på julbordet.
Åtvids Hushållsost
Hårdost.
Åtvids Kaggost
Hårdost.
Ängsgården
En färskost av typen Philadelphia med 30 procent fetthalt lanseras 1998 under namnet Ängsgården Färskost. Även en hushållsost med namnet Arla Ängsgården lanseras.
Östergyllen
En Svecia som tillverkades på Torpamejeriet. Försvann 1977 när mejeriet lades ned.
Produkterna

Pucko

Filmjölkens historia

Bregott och Lätt & Lagom breder ut sig

Från Puck till 88:an

Så kom KESO® till

Ostkakan satte Frödinge på kartan

Fakta om Arlas produkter

Crème fraiche på svenska

Arlas yoghurt

Gräddfil – en modern mjölkprodukt

Kaffe utan grädde – kärlek utan kyssar

Historien bakom Onaka

Anrika och ädla ostar från Kvibille

Mjölkens teknik

Tetra Pak

De svenska ostsorterna

När Sverige exporterade cheddar

Historien bakom glace-bolaget

Mjölkflaskans upp- och nedgång

Arlas mjölkpaket

Sven Fenelius
