Majken Olsson – en riktig mjölkflicka
Arlas Historia

Majken Olsson – en riktig mjölkflicka

Mjölkcentralens klassiska firmamärke från 1945 föreställer en mjölkflicka som sittande på en pall mjölkar en ko. Den som satt modell för konstnären Arvid Knöppel var MC:s egen Majken Olsson, som inte bara var vacker utan också kunde mjölka.

Majken Olsson föddes 1915 på Alsike prästgård, där fadern var lantbrukare och hade stakat ut hennes framtid: hon skulle bli bondhustru och skulle därför sättas i lanthushållsskola. Men Majken hade andra planer. Hon ville bli bonde och började istället som en av de första flickorna på Jälla lantmannaskola.

Men Majken blev vare sig bonde eller bondhustru, utan 1940 tog hon anställning som mjölkproverska på MC, trots hårdnackat motstånd från fadern. Han satt nämligen i styrelsen för ett mejeri i Knivsta och ville inte ha dottern i ett konkurrerande mejeri. Arbetet bestod i att cykla runt bland bönderna i Stockholms län och kontrollera mjölken. Hon tog prover som hon sedan kontrollerade på laboratoriet på Dalagatan.

Bodde på jobbet

Arbetsdagarna var långa, från fyra på morgonen till sena kvällen. På lördagarna satt hon i labbet och gick igenom proverna. Och hon praktiskt taget bodde på arbetet, för hon hyrde rum av MC på Dalagatan 7, intill mejeriet.

"Hur många gårdar jag besökte minns jag inte, bara att de var otaliga. Men jag trivdes med att arbeta med bönderna, och även om jag kom i kontrollsyfte hade jag inget otalt med dem. Värre var det med bondhustrurna. Det var ju de som ansvarade för korna och mjölkningen, och de tog ofta kritiken mer personligt. Därför brukade jag undvika att besöka gårdarna om mannen var borta", berättade Majken i personaltidningen Mjölkdags 1985.

Efter fem år med mjölkprovningen fick hon arbete på kontoret, där hon hjälpte till med inkommande mjölk och att betala likvider. Det blev dock lite väl instängt för den utåtriktade Majken, som istället övergick till försäljningsavdelningen och började sälja dessertost. Hon reste runt i landet, och det var ett jobb som hon var som klippt och skuren för.

”När Majken kom in till en grossist sålde sig osten själv, för hon var så rasande vacker”, berättar en tidigare arbetskamrat.

Roligt sälja grädde

1956 fick hon eget rum på försäljningsavdelningen och blev chef för dessertost och grädde. Att sälja Krongrädde och Riddargrädde var något hon tyckte var extra roligt, och det höll hon på med ända till 1975 när Semper tog över försäljningen av dessertost. Då slutade Majken med säljarbetet, men hon ville inte pensionera sig vid 60 års ålder.

Istället blev hon föreståndare på Modersmjölkcentralen. Den hade inrättats 1940 för att förse behövande spädbarn med mjölk. Modersmjölkcentralen var en egen ekonomisk förening, men MC/Arla hjälpte till med lokaler, distribution och material.

I tio år arbetade hon där, men när landstinget 1985 tog över verksamheten för placering på Södersjukhuset valde Majken att pensionera sig, vid 70 års ålder. Hon ägnade sig då bland annat åt odling vid sitt lantställe i Alsike, en arbetarbostad på prästgården där hon växte upp, för jorden hade hon ännu i naglarna, som hon sa. Majken Olsson avled 1986 vid 71 års ålder.

Skriven av Kerstin Norberg, journalist