I Sverige räknar man med att 4-10 procent av alla tonåringar och vuxna är laktosintoleranta. Det betyder att tunntarmen inte kan bryta ner mjölksockret, laktos.
Vanliga symptom vid laktosintolerans kan vara exempelvis gaser i magen, magont och diarré. Anledningen till intoleransen är att man har en låg halt av enzymet laktas i tarmen. Laktas behövs för att bryta ner laktoset – och därför klarar man bara mindre mängder laktos.
Laktosintolerans är ofarligt och faktiskt det normala för de flesta vuxna i världen. I Sverige är vi dock många som har en genmutation som gör att vi kan bryta ner laktos även som vuxna och inte enbart som barn. De flesta barn tål nämligen laktos – därför är laktosintolerans innan skolåldern mycket ovanligt. Anledningen är att bröstmjölk innehåller en mycket högre andel laktos än mjölk.
Laktosintolerans kan delas in i tre olika varianter:
Den som är allergisk mot mjölkprotein kan inte äta några mjölkprodukter överhuvudtaget, det fungerar alltså inte att äta och dricka laktosfritt. Laktosintolerans är inte heller i medicinsk bemärkelse en allergi mot mjölksocker, utan just en överkänslighet mot laktos, men kan vara nog så besvärlig för välmåendet.
På Arlas sajt för företagskunder, finns en massa information om laktosfritt.
Här svarar också Arlas nutritionist Karin Arkbåge på de vanligaste frågorna om laktosintolerans.