Laktosfritt och laktosfri kost

Laktosfritt och laktosfri kost

Här är mjölkprodukterna du kan äta och må bra av

Allt fler letar efter allergi- och intoleransanpassade recept – och gluten- och laktosfritt hör till de vanligare varianterna. Hur kommer det sig?

 

En anledning är att många människor tror att de lider av matallergier, trots att de inte gör det. Bara en av fyra 16-åringar vars föräldrar tror att de lider av en matallergi gör faktiskt det, enligt en studie* från Karolinska Institutet. Liknande symtom som vid matallergi kan uppstå av till exempel stress eller av andra typer av allergier. 

En annan anledning är att medvetenheten kring gluten- och laktosintolerans har vuxit avsevärt under de senaste åren. Om du misstänker att du har en matallergi – kontakta din vårdcentral för att få rätt diagnos.

Laktos är mjölkens socker

”Vad innehåller laktos?” är en vanlig sökning i dag. Svaret är att laktos finns i alla mjölkprodukter, men även i andra livsmedel som innehåller mjölk, exempelvis glass och mjölkchoklad. Laktos är mjölkens socker och finns i all mjölk, inte bara i komjölk utan också i get- och fårmjölk. Men för att hitta en god mjölkprodukt som är i det närmaste laktosfri, behöver du inte gå till en speciell butikshylla. Faktum är att många mjölkprodukter innehåller så lite mjölksocker att de flesta laktosintoleranta kan äta dem utan besvär. Dessutom finns det i dag massor av laktosfria varianter av produkter som vanligtvis innehåller laktos.

Vill du fördjupa dig?