Ännu bättre djuromsorg året runt

Att bara mjölk smakar mjölk vet vi ju redan. Men nu blir det faktiskt ännu större skillnad på mjölk och mjölk. I år genomför vi på Arla en unik förändring och uppgradering för våra viktigaste medarbetare, nämligen korna! Från och med nu kommer din vanliga svenska färska mjölk att komma från kor som lever ett ännu bättre koliv. I det nya kolivet ingår mer frihet för kon, bekväma bäddar, långa dagar ute och skön massage. Vi är stolta över att vi, tillsammans med Arlabönderna, nu genomför stora investeringar för ökad djuromsorg.

kritierier-battre-djur-omsorg-1350x1159.png

Vad innebär det nya kolivet?

Att djuren mår bra är det viktigaste för oss på Arla, och vi vet att ni som älskar och köper vår mjölk känner detsamma. Därför är det viktigare än någonsin att alla som väljer mjölk från Arla ska känna sig trygga med att den kommer från kor som lever ett ännu bättre liv på våra svenska gårdar, året runt. Sverige har redan bland den högsta standarden i världen när det kommer till djuromsorg, men nu kommer bönder som investerar i ytterligare förutsättningar för förbättrad djurvälfärd på sina gårdar att få mer betalt för sin mjölk.

I omställningen ingår en rad uppgraderingar som går längre än vad svensk lagstiftning och vårt eget omfattande kvalitetsprogram Arlagården kräver. Här kan du läsa mer om de viktigaste kriterierna de bönder som levererar den färska svenska mjölken, som säljs under varumärket Arla Ko, nu uppfyller. Att korna som bor på våra 2 500 Arlagårdar har det bra är centralt för oss och Arlabönderna, och med den färska mjölken tar vi nu ett steg för att bli ännu bättre. Ett koliv som går från extra bra till guldkant alltså!

"God omsorg, nyckeln för svenskt lantbruk."

"God omsorg, nyckeln för svenskt lantbruk."

Sven-Arne, Arlabonde

Nu kan du köpa färsk mjölk som kommer från kor som får:

Extra långt sommarbete

Mer tid i gröngräset! Korna går ute på bete mer än vad svensk beteslag kräver. Det innebär 1,5 timme extra om dagen eller 15 dagar längre betesperiod. Många känner säkert igen det från våra omtyckta Sommarmjölk-produkter som de senaste åren sålts under sommarperioden, nu gäller samma krav för Arla Ko-mjölken du köper året runt.

Gå fritt inomhus

Kor är vanedjur som gillar rutiner, och i lösdrift bestämmer de själva när de äter, vilar eller traskar runt. Alla kor ska gå lösa och ha tillgång till minst 6 kvadratmeter vardera i stallet där de vistas mellan mjölkningarna. Kravet på lösdrift gäller hela tiden, förutom vid tillfällen då det är nödvändigt att kon står stilla, för att till exempel göra en veterinärundersökning eller i samband med mjölkning.

Gott om plats och mjuka bäddar att vila på

Alla kor ska kunna ligga torrt, mjukt och rent med strö. Liggplatsen ska vara torr, bekväm och ren och en gummimatta/madrass ska finnas där korna ligger och vilar. Kor gillar att ligga ner och idissla i lugn och ro, nu blir det enkelt att hitta en favoritplats att göra det på.

Skön massage från roterande borstar

Kornas naturliga beteende är bland annat att skrubba sig, vilket de har möjlighet att göra när de är ute i naturen. Koborstar gör det möjligt att skrubba sig även inomhus, något som kor verkligen njuter av. Alla kor ska ha tillgång till roterande borstar att stå och klia sig mot.

Frågor och svar om det nya kolivet