
Här listar vi några vanliga begrepp inom kaffe- och cafévärlden.
Lista med olika kaffedrycker
Caffè latte
Grundreceptet består av en dubbel (6 cl) espresso blandad med 2 dl varm skummad mjölk. Oftast serverad i glas.
Caffè macchiato
Enkel espresso (3 cl) ”fläckad” med en skvätt varm eller kall mjölk. Serverad i en vanlig espressokopp eller litet glas.
Cappuccino
Enkel espresso blandad med ångad mjölk och täckt med mjölkskum. Korrekt gjord har den mjukt skum och en brun kant längs koppens sidor. Ibland pudrad med osötat kakaopulver. En svagare variant (mer mjölk) kallas ibland Cappuccino chiaro (blöt), och den starkare (mindre mjölk) Cappuccino scuro (torr).
Caffè americano
Svagare espressokaffe anpassat för turister. En espresso i cappuccinokopp, utblandad med hett vatten upp till kanten.
Caffè mocha
Espresso, choklad och varm mjölk.
Caffè coretto
En espresso blandad med 1-2 cl sprit, t ex grappa eller rom, och sötad med socker. Serveras i små glas.
Caffè con panna
Espresso toppad med vispad grädde.
Caffè freddo
Espresso eller mokakaffe blandad med socker och nedkyld.
Caffè romano
Espresso serverad i vanlig espressokopp med en citronbit. Härstammar från gammal metod för koppsterilisering med citron. Ibland lämnades citronen kvar.
Dalgona
Koreansk kaffedrink toppad med kaffeskum. Lägg lika delar pulverkaffe, socker och varmt vatten i en skål. Vispa väl tills det bildas ett krämigt skum. Skeda sedan upp blandningen över iskall eller varm mjölk.
Doppio
Dubbel espresso. Två enkla espresso serveras i en större kopp. Mycket ovanlig i Italien, desto vanligare i övriga världen.
Espresso
Cirka 3 cl kaffe bryggt enligt espressometoden. Korrekt gjord täcks den av ett lager crema (skum). Serveras för det mesta i espressokopp, och ibland i espressoglas. Benämns ofta enkel espresso.
Flat white
Flat white har vanligtvis två shots espresso och mjölk, vilket ger en stark kaffesmak. Som namnet antyder ska en äkta flat white serveras med en "plattare" toppning av mikroskum.
Frappuccino
Den kalla kaffedrinken frappuccino kombinerar den franska "lait frappé" (en glassmilkshake) med den italienska "cappuccino" (en espresso och ångad mjölk).
Iskaffe
Den här uppfriskande klassikern är lika lätt att göra som att dricka och innehåller bara tre viktiga ingredienser: espressokaffe, mjölk och is.
Latte macchiato
En mildare Latte gjord på enkel espresso bestående av 3 cl espressokaffe och 2 dl mjölk.
Lungo
Mer och svagare espressokaffe. Ta lite mindre kaffe i filtret så rinner det fortare, och du får mer kaffe i koppen (ca 4-6 cl).
Ponce livornese
En varm variant av coretto. En del varm rom, en del espresso, två teskedar socker och citron.
Ristretto eller corto
Mindre och därmed starkare espressokaffe. Ta mer kaffe i filterhållaren så rinner det långsammare, och du får mindre kaffe i koppen (2 cl).
Shakerato
En espresso skakad med två teskedar socker och 4-6 isbitar i handshaker. Serveras i glas utan isbitar.
Lista med cafétermer
Coffee shop
Från amerikanska kaffekulturen, ställe där du kan köpa kaffe att ta med, eller dricka din latte tillsammans med typiska tillbehör som muffins, smörgåsar etc.
Kaffebar
Den typiska kaffebaren har sitt ursprung i Italien och bygger på att man går dit och tar en snabb espresso eller latte på stående fot.
Espressokopp
Liten porslinskopp anpassad till espresson, volym cirka 7-9 cl. Används också till macchiato och coretto.
Cappuccinokopp
Rymmer ca 15 cl, används till cappuccino och dubbel espresso.
Latteglas
Rymmer ca 25-30 cl.