• Artiklar
  • Förvara och servera ost på rätt sätt

Förvara och servera ost på rätt sätt

Förvara och servera ost på rätt sätt

Vi tänkte visa hur du ska ta hand om och förvara dina ostar om du inte äter upp dem direkt. Den här guiden är såklart rent hypotetisk. För vem äter inte upp sina ostar direkt?

1. Slå in osten

Det är logiskt, men värt att påpeka igen. Ost som inte är inslagen torkar snabbt och blir mer eller mindre oätlig. Smakar kyl liksom.

2. Olika ostar förvaras på olika sätt

När det gäller ost finns det ingen regel för alla ostar, man mäste först se vilken ost det handlar om. Hårda ostar, som parmesan eller pecorino ska packas i plastfolie (men inte för hårt). Mjuka ostar, som Camembert eller Brie förvaras bäst i en plastlåda, gärna med ventil. Blåmögelostar, som Saint Agur, Gorgonzola eller Ädelost bör läggas i perforerad plastfolie, så att osten kan andas. Färskost behöver inte kunna andas och förvaras bäst i en lufttät behållare i kylskåpet.

Förvara parmesan bäst

Linda in parmesanosten i folie eller i en papperspåse som du sedan förvarar i kylskåpet. Gärna i en separat låda så att den inte tar smak av något annat du har i kylskåpet.

3. Servera inte ost direkt från kylen

Det värsta med ost är när du lagt en massa pengar på en fin bit ost och sen råkar servera den iskall, direkt från kylen. Det värsta. Det förstör ostens smak, arom och textur. Det tydligaste exemplet här är brie. En brieost bör serveras rumstempererad för att smaka som bäst. Ta ut den ur kylen en timme innan du ska servera den.

4. Använd olika verktyg för olika ostar

När du bjuder på ostbricka är det viktigt att alla olika delar av brickan får ett eget verktyg. Du vill väl inte att din Stilton ska smaka chèvre eller fikon, eller hur? Nä, just det.

5. Frys inte färsk ost

Efter bara en dag kommer färska ostar, som mozzarella, feta och halloumi att bli gummiaktiga och förlora sin krämighet. Tips: Lägg din frysta mozzarella i varm, saltad mjölk i ungefär en timme för att den ska få tillbaka smakerna och krämigheten den tappat i frysen.

6. Bevara osten i en stor bit så länge som möjligt

När du ska bjuda på en ostbricka är det bra att vara noga med att inte skära upp osten i för små bitar. Mindre bitar eller skivor blir snabbt torra.

Fler osttips