Gribiche

40 min
Gribiche

Gribiche är en klassisk fransk dressing baserad på kokta äggulor, senap, vinäger, olja, kapris och örter. Vi har gjort den extra smakrik med en fyllig örtolja. Gribiche är ett utmärkt tillbehör till primörer. Här serveras den med grön sparris, färsk körvel och Castello® Kata. Osten rundar av syran i dressingen och ger extra djup och umami till rätten.

Nytt

Ingredienser

Ägg
3
Rapsolja
2 dl
Färsk grön chili
1
Hackade färska örter, t.ex persilja, gräslök och dill
2 dl
Dijonsenap
1 msk
Salt
1 tsk
Vitvinsvinäger
1 tsk
Grovmalen svartpeppar
1 krm
Kapris
3 msk

Till servering:

Färsk sparris
500 g
Färsk körvel
1 kruka
75 g

Gör så här

  • Koka 2 av äggen hårdkokta i 9 min. Spola i kallt vatten, skala och dela upp i gulor och vitor. Lägg den tredje ägget åt sidan – det ska användas rått.
  • Värm rapsoljan försiktigt till ca 65 °.
  • Skiva chilin och hacka örterna grovt. Lägg allt i en mixer. Häll i den varma oljan i en tunn stråle medan du mixar till en slät grön örtolja. Häll över örtoljan i en kanna så länge.
  • Lägg det råa ägget och de 2 kokta äggulorna i mixern. Tillsätt senap, salt och vinäger. Mixa kort. Häll sedan i örtoljan i en tunn stråle under mixning tills du får en tjock och krämig dressing. Smaka av med nymalen svartpeppar och ev mer salt.
  • Hacka de kokta äggvitorna och kaprisen grovt. Vänd ner dem i dressingen.

Till servering:

  • Skär bort den nedre, träiga delen på sparrisen. Koka sparrisen ca 3 min i lättsaltat vatten. Den ska vara mjuk men fortfarande spänstig.
  • Ta upp sparrisen och lägg den direkt i isvatten för att stoppa tillagningen och bevara färgen.
  • Bred ut gribichen på ett fat. Lägg sparrisen ovanpå och toppa med plockade körvelblad och rikligt med riven ost.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

560 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 4,1 g
Protein: 8,9 % 12,2 g
Fett: 88,4 % 56 g
Kolhydrater: 2,7 % 3,7 g
https://www.arla.se/recept/gribiche/