Mjölkprotein

Mjölkprotein

Viktigt med diagnos vid misstänkt mjölkproteinallergi

Mjölkprotein är de proteiner som finns i mjölk och är inte samma sak som laktos. Är man allergisk mot mjölkprotein kan man inte äta laktosfria produkter.

Mjölkprotein finns i mjölk från både ko, får, get och buffel – och i alla livsmedel där mjölk ingår. Den som är allergisk mot mjölkprotein kan alltså inte äta eller dricka laktosfria mjölkprodukter – eftersom mjölkproteinet fortfarande finns kvar.

Allergi mot mjölkprotein upptäcks ofta vid tidig ålder, när barnet går över från modersmjölk till komjölk. Symptomen på allergi mot mjölkprotein kan vara eksem eller andnöd. Barnet kan också verka slött och inte följa sin viktkurva. Ofta växer allergin bort med åren, men vissa kan vara allergiska genom hela livet.

Snabb diagnos

Om du misstänker att ditt barn är allergiskt mot mjölkprotein är det viktigt att snabbt få en diagnos. Det kan vården hjälpa till med. En dietist kan också ge råd om hur kosten ska läggas om så att barnet även fortsättningsvis får i sig det viktiga kalciumet som behövs för utveckling av tänder och skelett.

Visste du att …

  • Vid en allergi mot mjölkprotein är det viktigt att hålla koll på innehållsförteckningen för olika livsmedel. Då kan det bli lite förvirrande när ordet mjölksyra dyker upp.
  • Mjölksyrabakterier finns naturligt i syrade mjölkprodukter som fil och yoghurt, men också i andra livsmedel som inte har med mjölk att göra – exempelvis syrade grönsaker. Den med laktosintolerans eller mjölkallergi kan äta livsmedel syrade med mjölksyrabakterier så länge det inte är mjölk som syrats.