Mat och träning

Mat och träning

Så hänger mat och träning ihop

Många lägger mycket tid och kraft på träning, men mindre tid på vad de äter.
För att få mest ut av sin träning är det viktigt att få i sig rätt mat.

Mat och träning hänger ihop – både före och efter träningen

Mat och träning hänger ihop. Och det handlar både om vad du äter före och efter träningen, men också under dagen. En elitidrottare har förstås sin individuella kostplan som baseras både på vilken idrott som utövas och vilka fysiska förutsättningar som finns. Men också en vanlig vardagsmotionär presterar bättre av att tänka rätt när det gäller mat och träning.

Målet är att ge de bästa förutsättningarna och sedan bibehålla koncentrationen och drivkraften, oavsett om det är träning eller tävling. Det görs med nyttig mat och bra vätsketillförsel. Återhämtning med vila och mat med bra energi är också viktigt för att kroppen ska orka prestera.

Hårdare träning kräver mer energi

Hur mycket du ska äta beror på många faktorer – hur gammal du är, om du är kvinna eller man, vilken kroppssammansättning du har, vilken form av aktivitet du ska göra, hur ofta du tränar och vilken intensitet du håller.

Men vad ska du äta? Generellt kan man säga att passets karaktär avgör vad som är bäst. Ju mer långvariga uthållighetspass, desto mer kolhydrater kommer kroppen att göra av med. Lugnare eller kortare pass (upp till en timme), då är kolhydraterna inte lika viktiga. Många av oss som tränar gör det ju för att bibehålla vikten och för att hålla kroppen frisk. Vardagsmotionären som tränar tre pass i veckan behöver oftast inte mer energi än vad som finns i huvudmål och mellanmål. Att äta regelbundet och väl sammansatta mål är det viktigaste för att orka träna.

Ät tre timmar före passet

Hur nära inpå träningspasset ska du äta? Att maten kommer upp igen eller att passet känns extra tungt och tufft är ju ingen höjdare precis. Ja, det är förstås individuellt, men att äta en måltid cirka tre timmar före träning är ett bra riktmärke. Då hinner kroppen smälta maten före aktiviteten. Sedan kan det vara bra att komplettera med ett glas mjölk eller en drickyoghurt och en frukt strax före passet för den där extra skjutsen energi.