Laktosfri yoghurt

Laktosfri yoghurt

Därför tål laktosintoleranta yoghurt bättre än mjölk

Den som är laktosintolerant behöver undvika laktos för att må bra. Men idag är det enkelt att vara det. Utbudet av laktosfria produkter är väldigt stort.

Du som är laktosintolerant tål ofta yoghurt bättre än mjölk

I dag är det enkelt att vara laktosintolerant. Det är bara att byta ut de vanliga mjölkprodukterna mot laktosfria varianter. Men vanlig yoghurt innehåller ungefär 40 procent lägre halt laktos än mjölk. Dessutom innehåller yoghurt mjölksyrabakterier som hjälper kroppen att bryta ned laktosen. Därför tål du som är intolerant ofta yoghurt bättre än mjölk.

Så gör man laktosfri yoghurt

När mjölken filtrerats och pastöriserats kommer den till en så kallad syrningstank. Där tillsätts både laktasenzym och bakteriekultur. Värmeprocessen och bakteriekulturen gör att produkten tjocknar och surnar.

Visste du att…

  1. Yoghurten har sitt ursprung i Mellanöstern där man syrade mjölken med mjölksyrabakterier för att den skulle hålla längre.
  2. Intresset för yoghurt blev stort då 1908 års nobelpristagare i medicin fann ett samband mellan lång livslängd hos olika grupper och intaget av yoghurt.
  3. Yoghurten innehåller en mängd nyttigheter exempelvis kalcium, vitamin D och protein som stärker skelettet och immunförsvaret.

Se Arlas utbud av laktosfri yoghurt