Laktosfri mjölk

Laktosfri mjölk

Så blir mjölken laktosfri

Den som är laktosintolerant behöver undvika laktos för att må bra och idag är det enkelt att göra det. Utbudet av laktosfria produkter är väldigt stort.

Idag är det enkelt att vara laktosintolerant. Det är bara att byta ut de vanliga mjölkprodukterna mot laktosfria varianter och fortsätta att dricka mjölk, äta fil, laga mat och baka med laktosfri mjölk eller grädde.

Så blir mjölken laktosfri

  1. Först passerar mjölken genom ett filter som tar bort cirka hälften av laktosen. Den återstående laktosen försvinner i nästa steg när enzymet laktas tillsätts, som bryter ned laktosen i mjölken till glukos och galaktos. Laktas är samma ämne som kroppen själv använder för att bryta ner laktos i tarmen till sockerarterna glukos och galaktos, som sedan tas upp i kroppen.
  2. I nästa steg värmebehandlas mjölken för att ta bort eventuella bakterier så att den blir säker att dricka.

Låg- och högpastöriserad laktosfri mjölkdryck

Arla erbjuder både låg- och högpastöriserad laktosfri mjölkdryck. Skillnaden är att den lågpastöriserade laktosfria mjölkdrycken har genomgått en skonsammare värmebehandling. Den håller lika länge som vanlig mjölk, 7–9 dagar i kylskåp. Den högpastöriserade har behandlats vid högre temperatur och har därför också en längre hållbarhet, cirka 28 dagar i kylskåp.

Visste du att …

  • De flesta som är laktosintoleranta klarar oftast en mindre mängd laktos. En deciliter mjölk innehåller cirka 5 gram laktos – en mängd som många klarar, speciellt i samband med mat.
  • Laktosfri mjölkdryck och ekologisk laktosfri mjölkdryck fungerar på samma sätt som vanlig mjölk i matlagning och bakning.
  • Lagstiftningen säger att den laktosfria mjölken måste kallas för mjölkdryck och inte för laktosfri mjölk. Men den smakar lika gott som vanlig mjölk och innehåller samma nyttigheter.