Vad är kittost?

Vad är kittost?

Vad är kittost egentligen? Kittostarna känns igen på sin speciella doft och att det är en ost med orange kant. Det aromrika skalet bildas genom att ostarna tvättas och badas i saltvatten.

Framställningstekniken för kittost härstammar från klostren i Bourgogne, där det ursprungliga syftet var att ge osten ett skyddande skal och förhindra att den torkade. Kittostarna får sin typiska karaktär genom en speciell behandling under lagringstiden.

Kittost – olika sorter

Kittostarna är tämligen salta, krämiga och mjuka och varierar från milda till mycket starka och beska för de allra mest hugade ost-entusiasterna. Epoisses, Livarot och Port Salut är kanske de mest kända kittostarna.

Rödkittost

Denna består i att man låter en särskild typ av jäst- och bakteriearter växa på ostens yta och bilda ett så kallat rödkitt. Rödkittbakterierna och saltvattenbehandlingen bidrar till att osten mognar snabbare.

Langres – den franska champagneosten

Langres är en smakrik kittost från byn Langres som ligger i Champagnedistriktet i Frankrike. Osten har funnits sedan 1600-talet och har en stark, smakrik karaktär och en mjuk, nästan rinnig konsistens som smälter i munnen.

Langres görs på pastöriserad komjölk och den oranga, lite skrynkliga skorpan är ett resultat av saltbad i kombination med ett naturligt färgpigment från Annatoträdet. Langres vänds inte under lagringen, vilket gör att den får en insjunken topp eller grop som ibland kallas "fontän" eller "källa". I Frankrike är det populärt att hälla vin eller champagne i gropen för att ge ytterligare smak.

Munster – kittost från Alsace

Munster, eller the ”The Stinking Beauty” som engelsmännen kallar den, är en kittost från Alsace som görs av mjölk från kor som äter stora mängder bergsörter vilket bidrar till ostens unika smak.

Dessa kor äter stora mängder bergsörter, som till exempel blåbär och rödsvingel, vilket bidrar till ostens unika smak. Hemligheten bakom Munsterns fylliga smak ligger också i att den tvättas med saltake under lagringen och att laken ofta berikas med en skvätt Gewurztraminer. Låt dig inte avskräckas av doften för innanför det stinkande skalet döljer sig en krämig och smakrik upplevelse.

Läs mer om dessertost