Semlor

Kärt barn har många namn, semla kallas också fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg och är en slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd, med söt fyllning av grädde och mandelmassa.

Ordet semla betydde från början endast den ljusa vetebullen, utan fyllning. I Skåne och i de svenskspråkiga delarna av Finland kallas semla för fastlagsbulle. En semla är i Finland, mer som betydelsen var från början, den ljusa vetebullen eller mer som vår svenska småfranska eller fralla.

Vad är hetvägg?

En hetvägg är ett traditionellt sätt att äta en semla tillsammans med mjölk. Du placerar helt enkelt semlan i en djup tallrik fylld med varm mjölk. Eventuellt kan du strö lite kanel över.

När äts semlor?

Semlan åts från början enbart på fettisdagen, även kallad semmeldagen, under fastan, före påsk. Senare, när vi i Sverige inte längre brydde oss om att fasta före påsk, blev det tradition att äta semla varje tisdag under fastans sju veckor. I dag har många börjat tjuvstarta ännu tidigare och bageritillverkade semlor börjar säljas redan efter jul (ibland till och med före jul) och finns tillgängliga varje dag fram till påsk.

Laktosfria semlor

Både semlans deg och fyllning innehåller mjölkprodukter. Det betyder inte att du som är laktosintolerant behöver avstå. Du kan njuta av semlor om du bakar med laktosfri mjölk och mjölkfritt matfett. Den goda smaken av vispgrädde får du av laktosfri vispgrädde , som smakar precis som traditionell vispgrädde. Vill du göra hetvägg och använder du bara laktosfri mjölk istället.

 

Recept

Våra bästa recept