Semmelwrap

Semmelwrap

60+ min Mellanmål
Denna supertrendiga semmelwrap skapades av Mattias Ljungberg på Tössebageriet. Det är en klassisk semla i smakerna, vetedeg med kardemumma, mandelmassa och vispgrädde, men serveras i annan form. Det är viktigt att kavla degen riktigt tunt och vara försiktig med gräddningen, så att wrapen blir saftig och går att rulla.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Smula jästen i en bunken. Värm mjölk och vatten till max 37° och häll över jästen.
  • Tillsätt smör, socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 30-40 min.
  • Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 12 bitar, rulla till släta bullar. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn platta, 1-2 mm tjock och ca 20 cm i diameter.
  • Strö ev lite mjöl på bordet så att de inte fastnar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen 3-4 min. De ska vara precis genomgräddade och inte fått färg eftersom de ska kunna vikas utan att spricka.
  • Låt bröden svalna mellan bakdukar så att de håller sig mjuka.
Fyllning:
  • Riv mandelmassan och blanda med mjölk till en slät kräm. Spritsa eller bred ut mandelmassan på mitten av wrapsen.
  • Vispa grädden och spritsa eller klicka den på fyllningen. Vik ihop som en wrap. Botten först, vik sedan in kanterna över fyllningen.
  • Pudra ev florsocker över och packa in semmelwrapen i smörpapper.
Klart!
Energi:

315 kcal

Protein: 7 g
Kolhydrater: 36 g
Fett: 16 g

Ingredienser

Jäst
25 g
1 dl
Vatten
1½ dl
100 g
Strösocker
1 dl
Salt
1 krm
Stött kardemummakärnor
½ tsk
Ägg
1
Vetemjöl, 8 dl
480 g
Fyllning:
Mandelmassa
100 g
2 msk
2 dl
Florsocker