Semlor
Betyg  (997 st)

Mitt betyg:

Lägg i varukorg

Finns i din varukorg

Köp hem ingredienserna med mathem.se

Semlor

Semlor enligt klassiskt recept - garanterat världens godaste semla! Fyll semlan med mandelmassa och vispad grädde. Sikta sedan vackert florsocker över locket!

Receptet gäller för 12 st

Ingredienser

  • 75 g Arla® Svenskt Smör
  • 2 dl Arla® mjölk
  • 25 g jäst
  • 12 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • ev 12 tsk stött kardemummakärnor
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

  • 12 dl Arla® mjölk
  • 75 g mandelmassa
  • 2 dl Arla® vispgrädde
  • florsocker

Gör så här:

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, ev kardmumma, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut 12 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

Tips:

Servera gärna semlan som hetvägg, dvs med varm mjölk i djup tallrik.

Källa:

Näringsvärden, per styck

  • Energi: 315 kcal
  • Protein: 7 g
  • Kolhydrater: 36 g
  • Fett: 16 g