Minisemlor med saffran- och apelsinfyllning

Minisemlor med saffran- och apelsinfyllning

60+ min
Minisemlor med uppfriskande apelsin i mandelmassan och lätt ton av saffran i grädden. Våra minisemlor är perfekta munsbitar att bjuda till fikat.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/saffran--och-apelsinfyllning/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll den över jästen och rör om.
  • Tillsätt smör, ägg, socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl blandat med hjorthornssalt. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 50 min.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 60 små bitar och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  • Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen 4-6 min. Blanda ingredienserna till saffransgrädden i en bunke. Låt stå i kyl ca 20 min.
  • Skär av ett litet lock på varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med mandelmassa, apelsinskal och saft. Fyll bullarna med blandningen.
  • Vispa grädden och spritsa eller klicka på semlorna. Lägg på locken och sikta över florsocker.
Serveringsförslag:
Klassiska semlor
60+ min
Klassiska semlor
(129)
Klart!
Energi:

125 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 14 g
Fett: 7 g

Ingredienser

Jäst
75 g
3 dl
150 g
Ägg
1
Strösocker
1 dl
Salt
½ tsk
Stötta kardemummakärnor
1 msk
Vetemjöl special, 11-12 dl
ca 700 g
Hjorthornssalt
½ tsk
Uppvispat ägg till pensling
1
Saffransgrädde
5 dl
Saffran à 0,5 g
½ pkt
Florsocker
1- 2 msk
Saft av apelsiner
½ msk
Apelsinfyllning
Mandelmassa, riven
300 g
1 dl
Apelsin
rivet skal och saft av 1
Florsocker