Hetvägg

Hetvägg

60+ min Mellanmål Efterrätt
Hetvägg är ett traditionellt sätt att äta semlor på. Lägg semlan i en djup tallrik och låt den simma i varm mjölk. Semlan blir god och saftig!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/hetvagg/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  • Tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och mjöl. Arbeta degen ca 3 min i maskin.
  • Tillsätt smöret i mindre bitar.
  • Arbeta degen ytterligare ca 8 min tills den är glansig och elastisk och inte känns kladdig om man tar på den.
  • Ta upp degen på bänken och forma till en boll. Låt vila övertäckt ca 10 min.
  • Dela degen i 22 bitar à ca 80 g.
  • Rulla varje bit till en slät bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa övertäckta ca 1–1½ tim tills de är ungefär dubbelt så stora.
  • Värm ugnen till 225°.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 8 min.
  • Vispa ihop ägg, vatten och salt med en gaffel och pensla bullarna direkt när de kommer ur ugnen.
  • Låt semmelbullarna kallna på galler.
  • Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk, riven mandelmassa och mandel. Fyll bullarna med blandningen.
  • Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.
  • Vid servering: Värm mjölken och servera de färdiga semlorna i djup tallrik med mjölken och ev lite kanel som pudras över.
Klart!
Energi:

375 kcal

Protein: 11 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 19 g

Ingredienser

Jäst
50 g
5 dl
Ägg
1
Strösocker
2 dl
75 g
Salt
1 tsk
Stötta kardemummakärnor
1 msk
Vetemjöl, 14 dl
870 g
Pensling:
Uppvispat ägg till pensling
1
Vatten
2 msk
Salt
½ krm
Fyllning:
1 dl
Mandelmassa, riven
150 g
Mandel, grovt hackad
½ dl
3 dl
Florsocker
Till servering:
4 dl