SÅ STYR DU UPP BÄSTA SÅSEN

Det är värt att lägga lite energi på en god sås till maten - och det är enklare än du kanske tror. Här har vi samlat både bra recept på sås och en massa tips på hur du ska göra för att lyckas.

När du gör sås finns det några saker som är bra att tänka på, till exempel att buljongtärningar och färdiga fonder ger mycket smak, så var försiktig med saltet. Ett bra tips är också att om du får en skvätt vin över från festen kan du frysa ner den till istärningar. Det är perfekt att använda till såser och grytor.

Hjälp, vad hände med såsen?

  • Såsen smakar inget - Häll på lite koncentrerad fond, eller lite soja. Eller kanske en skvätt konjak.
  • Såsen blir för stark - Späd med lämplig mejeriprodukt.
  • Såsen blir för tjock - Späd med vätska, till exempel vin eller buljong.
  • Såsen blir för tunn - Lägg i en klump beurre manié, det vill säga en degkula av lika delar rumstempererat smör och mjöl. Eller alternativt röra ner lite mjöl i vatten eller mjölk och sedan vispa ner i såsen.
  • Såsen klumpar sig - Sila såsen genom en trådsil eller tesil.

Recept

Våra bästa recept