Tema
Flädersill

Äntligen påskmat

Påsken är en fantastisk mathögtid då vi får njuta av efterlängtad påskmat såsom ägg, sill, lax, lamm, söta godsaker och desserter på påskbuffén.

Påsken brukar inte bli lika stressig som julen och vi är inte lika beroende av vädret som på midsommarafton. Det är också ett perfekt tillfälle att samla släkt och vänner för att ställa till med fest och äta god påskmat.

Varför firar vi påsk?

Påsk firas av många människor runt om i världen. Ursprunget till påskfirandet är det judiska folkets frihet från fångenskapen i Egypten för ungefär tre tusen år sedan. I den kristna kyrkan firar man påsk för att minnas hur Jesus kom tillbaka till livet igen på påskdagen efter att han korsfästs och dött på långfredagen. Och i kyrkan är påsken en lika stor högtid som julen.

Dagens påskfirande innehåller också inslag av gamla nordiska traditioner.

Påsk i mars eller april

Om man utgår från vårdagjämningen, så infaller påskdagen den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Tidigaste datum för påskdagen är den 22 mars och senast möjliga påskdag är den 25 april.

Populära teman och recept

Alla teman

Hitta recept