Julbordets klassiker

Köttbullar, sill, Janssons och skinka. Här är recepten på rätterna du behöver om du ska duka upp ett klassiskt julbord på julafton. 

Låt släktingar och vänner ta med sig några av rätterna. Sillsallad, Janssons frestelse och ett gott bröd eller en leverpastej är enkla att förbereda och ta med sig till julkalaset.

11 klassiska rätter till julbordet

  • Julskinka. Ingen jul utan skinka, i alla fall inte för många därute i stugorna. Servera en god senap till. 
  • Köttbullar. Runda, goda och hemlagade köttbullar som kanske fått smak av kryddpeppar eller senap till jul. 
  • Sill. Några sorters sill hör julbordet till. 
  • Janssons frestelse. Klassikernas klassiker till jul, inte missar du väl att servera en krämig Jansson på julbordet?
  • Prinskorv med ingefärspäron och dipp är en variant på de klassiska korvarna. Eller stek och servera prinskorvarna som de är. 
  • Lax. Gravad, varmrökt eller kallrökt, lax i flera varianter hittar du på ett klassiskt julbord.
  • Ost. Ost hör julbordet till! 
  • Revbensspjäll. Nästintill ett måste på julbordet är möra, goda och vällagade revbenspjäll som närapå smälter i munnen.
  • Kål. Grönkål är en klassiker på julbordet som både är nyttig och vacker. 
  • Risgrynsgröt. Risgrynsgröt är mångas grötfavorit och till julfrukosten och julbordet är det nästan obligatorisk.
  • Ägg. Ägghalvor är ett populärt inslag på julbordet för många i vårt avlånga land.

Recept

Våra bästa recept