Saffranspannkaka från Ljugarn

Saffranspannkaka från Ljugarn

1 tim Efterrätt
Saffranspannkaka är en traditionell gotländskt recept. Det här är ett gammalt familjerecept som är mycket populärt hos våra gäster säger Jakob Tholsby som driver strandcaféet i Ljugarn.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/saffranspannkaka-fran-ljugarn/

Gör så här

  • Koka grötriset med mjölk och saffran på låg värme i en kastrull, ca 30 min. Rör om med jämna mellanrum.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Dra kastrullen från värmen och tillsätt smör, honung, salt och grädde.
  • Rör ner ägg, mandel och bittermandel.
  • Häll smeten i en smord ugnsform ca 20x30 cm och baka i mitten av ugnen ca 25 min.
  • Servera saffranspannkakan med sylt och lättvispad grädde.
Klart!
Energi:

390 kcal

Protein: 8 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 29 g

Ingredienser

Grötris
1½ dl
8 dl
Saffran à 0.5 g
2 pkt
2 msk
Honung
4 msk
Salt
1 tsk
3 dl
Ägg
4
Skållad hackad sötmandel
1 dl
Riven bittermandlar
4
3 dl
Salmbärssylt eller björnbärssylt
1 dl