Gravad lax – steg för steg

Gravad lax – steg för steg

60+ min Buffé Huvudrätt Förrätt
Det är enkelt att göra gravad lax själv! Vi gravar laxen genom att lägga den i en blandning av salt och socker i några dagar. Servera med ditt favorittillbehör.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/gravad-lax/

Gör så här

  • Putsa bort alla ben från laxen men låt skinnet vara kvar. Dela laxen i två lika stora bitar.
  • Blanda samman salt, socker och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsidor och strö över dillen.
  • Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg laxen i en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat.
  • Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4-5 gånger under tiden.
  • Skrapa bort dill och kryddor från den gravade laxen och skär den i tunna skivor med filékniv eller en kniv med tunt långt blad.
Klart!

Ingredienser

Färsk laxfilé med skinn, mittbiten
1 kg
Strösocker
1 dl
Salt
½ dl
Grovkrossad vitpeppar
1 msk
Grovhackad färsk dill
½ dl