Tema
Kyckling med rödbetor och quinoa

GI - mer fullkorn, bönor och grönt

GI, Glykemiskt index, är ett mått på olika livsmedels effekt på blodsockervärdet i kroppen. I första hand är det kolhydraterna i livsmedlet som påverkar GI-värdet, både deras typ och mängd. Kolhydratrika livsmedel med högt GI kallas ofta för "snabba kolhydrater" eftersom de snabbt ökar blodsockret och de med lågt GI kallas således för "långsamma kolhydrater".

I de svenska näringsrekommendationerna pratar man om att vi bör byta från spannmålsprodukter av vitt/siktat mjöl till spannmålsprodukter av fullkorn, samt att vi ska öka intaget av grönsaker, baljväxter, nötter och frö. Vilket stämmer väl överens med just lågt GI. Dessa livsmedel är ofta mer kompakta och innehåller protein, fibrer och ibland fett, t.ex bönor, fullkornspasta och grovt bröd. 

Populära teman och recept

Alla teman

Hitta recept