Midsommartips

Midsommartips

Våra bästa midsommartips

Smarta tips på både mat och annat som hör midsommar till, för dig som kanske ännu inte planerat årets midsommarfirande in i minsta detalj.

Tips för midsommarmaten

Smaksätt sillen själv. Hellre två riktigt goda egna inläggningar än tio köpta. Det är varken särskilt tidskrävande eller svårt att lägga in sill själv, spana in våra sillrecept så får du tips!

Minska på de egna kraven och kör en miniknytis! Bjud på basen: färskpotatis, sallad, bröd och ost. Och be gästen eller gästerna ta med sin favoritsill, något att lägga på grillen och kanske någon god röra.

Glöm inte det söta slutet! Kolla in alla våra midsommartårtor här! Slutet gott, allting gott!

Midsommar 2016

Hur mycket midsommarmat går det åt?

Att veta exakt hur mycket folk äter är inte lätt. Det beror också på vad ni ska äta. Bara sill, sill och grill? Även fika? Här är standardberäkningar att utgå ifrån. 

Hur mycket sill per person?

Cirka 100 gram sill och annan fisk per person.

Hur mycket färskpotatis per person?

Cirka 200 gram potatis, sallader och andra tillbehör.

Hur mycket kött eller kyckling?

Cirka 150 gram kött eller fågel till varmrätt.

Hur mycket midsommarmat går det åt?

Genvägar till midsommarmaten

Matlagningen på midsommar är sommarmys de luxe. Men det är lika härligt att få tid över till umgänget med familjen eller vännerna. Här är är tips på supersnabb sill, snacks och dessert samt tillbehör till grillat som du svänger ihop medan glöden tar sig.

Gör din egen sill på 3 minuter!
Hacka en näve färsk örtkrydda, blanda med 1 burk crème fraiche och 1 tesked av din favoritsenap. Ta en förpackning 5-minuterssill, skär sillen i bitar, häll på såsen och sedär, du har gjort egen sill!

Vill du inte kompromissa med sillen? Se våra sillrecept

Enkelt och gott med chips!
Ta lättsaltade lantchips, klicka sedan på gräddfil och lite löjrom (eller annan röd rom). Toppa med finhackad rödlök och gräslök. Perfekta midsommar-tilltugget!

Snabbaste jordgubbsdesserten
Lägg skivade jordgubbar på ett fat, riv över vit choklad, skalet från en lime och strö över hackad mynta. Servera med vaniljglass – succé!

Vill du inte kompromissa med desserten? Se våra recept på midsommartårtor

Blixtsnabb kall sås till grillat
Gör samma sås som till sillen men byt ut senapen mot en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar. Smaksätt ytterligare med ett av förslagen nedan.

  • ½ paket (75g) smulad Apetina® vitost
  • ½ paket (70g) smulad Kvibille® Ädel
  • 2 msk ajvar relish
  • 2 tsk riven pepparrot

Ta hand om matresterna

Att ta vara på rester är både klokt och gott. Spana in tipsen nedan så kan midsommarfirandet lugnt fortsätta i några dagar till.

  • Grillat kött eller kyckling som blivit över kan du göra en härlig macka med dagen efter. Skiva köttet tunt, varva med grönsaker och någon god sås. Kanske en snabb bearnaise?
  • Färskpotatis kan du skiva ner till en potatissallad eller dela på mitten och lägga på grillen. Jättegott med en dipsås till!
  • Börjar jordgubbarna se ledsna ut? Skär dem i bitar och marinera i limesaft, socker och hackad mynta, då håller de i flera dagar till i kylen.
  • Vitt bröd som är över och börjar bli torrt kan du skiva upp, pensla med Smör&Rapsolja och lägga på grillen, supergott!

Vill du ha mer tips? Rädda överbliven mat

Ta hand om matresterna

Midsommarpyssel

Pyssel för stora och små hör högtider till. Ta hjälp av barnen och gör midsommarpyssel till bordet, krans i håret eller egna blommor att drömma sött på.

Bind blomsterkransar att ha i håret
Gör en stomme av björkris och ståltråd, sen kan du fästa vilka blommor och blad du vill i din krans. Fint att spara och torka när firandet är över också!

Mini-midsommarstång
Små midsommarstänger går att göra av pipränsare och i pärlor i olika färger med hål i mitten. Trä upp pärlor på piprensarna och forma till ett kors och ringar som du sen kan sätta ihop till en midsommarstång.

Gör 7 sorters blommor i papper och lägg under kudden
Har du långt till sommarängarna kan du göra sju sorters blommor att lägga under kudden av papper istället. Blanda färgat papper, silkespapper och piprensare – vill du göra riktiga festliga partyblommor dekorerar du med paljetter eller glitterlim också.

Midsommarpyssel