Mjölk är en fantastisk råvara och vi har alltid haft som mål att omvandla den till så naturliga produkter som möjligt. Under de senaste åren har det arbetet intensifierats. Vi har bytt ut de flesta aromerna till naturliga aromer och har bytt ut eller tagit bort stabiliseringsmedel och konserveringsmedel.
Tillsatser är ämnen som tillsätts i liten mängd i livsmedel för att ge en viss funktion, till exempel för att:
Alla tillsatser som får användas i livsmedel är godkända av EU och har därför ett så kallat E-nummer. Även flera tillsatser som används hemma i köket har E-nummer, till exempel ättiksyra och pektin.
På förpackningen anger vi antingen namnet på tillsatsen eller dess E-nummer. Ingredienser har inte E-nummer.
Ingredienser är det som ett livsmedel huvudsakligen består av. Många ingredienser är i sig själva livsmedel som mjölk, grädde, frukt och bär. Andra exempel på ingredienser är socker, salt och kryddor.
Nej, en ingredienslista måste innehålla alla ingredienser, tillsatser och aromer som en produkt innehåller. Listan skrivs i fallande ordning efter hur mycket av varje som är tillsatt. Det som är mest av står först.
Aromer är ämnen som tillsätts i liten mängd för att ge en produkt en smak av något. Aromer finns antingen syntetiska (konstgjorda) eller naturliga. Naturliga aromer har man utvunnit och koncentrerat ifrån en ingrediens, t ex jordgubbsarom från jordgubbar eller från en krydda som kardemummaarom ifrån kardemumma.
Aromer som används är precis som tillsatserna godkända av EU, men de har inte E-nummer.
Arla har ett otroligt brett sortiment framtaget för att tillgodose konsumenternas behov av sunda och goda mejeriprodukter och för att kunna ge inspiration i köket. Vi vill kunna erbjuda prisvärda och lyxigare produkter, naturella och smaksatta, för vardag och för fest. Nästan alla våra naturella färskvaror, som mjölk, fil, yoghurt och grädde, är helt fria från tillsatser. Men när vi smaksätter eller tar fram produkter som ska ha en särskild funktion är det ofta svårt att få en säker och god produkt utan tillsatser.
Ett exempel är att få en mager crème fraiche kokbar eller för att bären i fruktyoghurten inte ska sjunka till botten i paketet.
Vi jobbar hela tiden vidare med att förbättra våra produkter, allt eftersom det kommer nya möjligheter att göra produkterna mer naturliga. Ett exempel är att vi byter ut syntetiska sötningsmedel som aspartam mot det naturliga sötningsmedlet från växten Stevia, steviol glykosid.
Mjölk är fritt från tillsatser, men mager mjölk berikas med de fettlösliga vitaminerna A och D. I Sverige är det ett lagkrav att berika mager mjölk med vitamin D. Livsmedelsverket rekommenderar också starkt att mejerierna berikar mager mjölk med vitamin A.
Hela 86 procent av våra färskvaruprodukter, som mjölk, fil, yoghurt och grädde, innehåller varken tillsatser eller aromer. Läs mer om Arlas arbete med naturligare produkter.
Alla produkter märkta med den blågula kannan är gjorda på 100 procent svensk mjölk.
År 1991 såg den första ekologiska mjölken från Arla dagens ljus. Sedan dess har vårt ekologiska sortiment vuxit stadigt.