Svenskarna splittrade – grädde eller inte?

Lästid
1 min
Pasta carbonara betyder kolarhustruns pasta och syftar på svartpepparn som rätten ska krönas med. Foto: Arla. Pasta carbonara betyder kolarhustruns pasta och syftar på svartpepparn som rätten ska krönas med. Foto: Arla.
Publicerad
03 april 2025
Kontakter:
Presskontakt

På söndag är det Carbonaradagen, men ska den romerska klassikern lagas med eller utan grädde? Frågan har länge delat svenska folket och en ny undersökning från Arla visar att debatten lever vidare.

Få rätter väcker lika starka känslor som pasta carbonara. I Italien är receptet heligt. Allt förutom spaghetti, guanciale, pecorino, äggulor och svartpeppar kan tolkas som en förolämpning mot nationen.

I Sverige har vi experimenterat mer med receptet, och genom åren har rätten försetts med allt från purjolök och ärtor till skinka – och inte minst grädde.

En majoritet lagar med grädde

Medan vissa varianter kommit och gått är just gräddens plats i receptet fortfarande en vattendelare. I en ny undersökning från Arla svarar en majoritet (55 procent) att de använder grädde när de lagar carbonara, åtminstone ibland.

Åsikterna varierar dock mellan könen. I undersökningen framgår att 56 procent av männen håller sig strikt till det gräddfria originalet, medan andelen konservativa kvinnor endast är 37 procent.

– Italienarna är väldigt noga med traditioner och regler men det är roligt att se att vi i Sverige fortfarande vågar göra carbonaran på vårt eget sätt. Matlagning handlar ju om att testa sig fram och hitta det man själv gillar bäst. På Arla använder vi självklart grädde, eftersom det lyfter smakerna i de andra ingredienserna och maxar såsigheten, säger Alvina Lundvall, innehållsansvarig för Arla.se.

När det gäller valet av protein är bacon favoriten bland både män och kvinnor, och föredras av drygt hälften av de svarande. Originalingrediensen guanciale hamnar först på tredje plats med 17 procent, slagen även av pancetta (22 procent).

Nyfiken på Arlas carbonara? Här är vårt populära recept med grädde!

Läs mer om varför grädde gör carbonaran ännu godare

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes via en frivillig enkät på Arlas receptsajt Arla.se. Enkäten var öppen mellan den 21 och 31 mars 2025 och besvarades av 495 personer.

Presskontakt

Arla Sveriges presstjänst
Arla Sveriges presstjänst SEpress@arlafoods.com 070-884 42 90
Max Wallenberg
Max Wallenberg Presschef Arla Sverige 072-724 70 76